Call Centrum841 115 115

 
 
ico ico ico ico
 

Aby vás nic nepřekvapilo

EXIM tours

Cestovní kancelář EXIM TOURS a. s. věnuje výběru destinací a hotelů vysokou pozornost. Všechny hotely pečlivě vybíráme ve spolupráci se zahraničními partnery a na základě znalosti místních poměrů. Klasifikace hotelů podléhá místním normám, a kategorizace hotelů a jejich standard se může v jednotlivých zemích výrazně lišit. Stejně tak stravování je ovlivněno místními zvyklostmi – ve stejné kategorii hotelu se můžete setkat v různých destinacích se zcela odlišným standardem a nabídkou stravování. Aby vás nic nepřekvapilo, shrnuli jsme některá specifika v hlavních destinacích, ze kterých můžete v nabídce cestovní kanceláře EXIM TOURS a. s. vybírat.

ALBÁNIE
Pro cestovní ruch zatím zapomenutá země, ležící v jihovýchodní Evropě na Balkánském poloostrově. Albánie rozhodně snese porovnání s exotickou Kubou. I zde je otázkou blízké doby, kdy se vše autentické promění v globální. V Albánii vás okouzlí nejen památky dávnověku. Typické jsou tu také Mercedesy. Někdy máte pocit, že kdo v Albánii nevlastní Mercedes, ani není Albánec. Moderní cestovní ruch tu vznikl teprve nedávno, vše se ale velmi rychle rozvíjí. Evropské standardy a hodnocení zde stále nefungují. Ve většině případů je nutné si u oficiální kategorie hotelu odečíst jednu hvězdičku. Zdejší gastronomie je díky vlivu řecké, turecké a italské kuchyně velmi rozmanitá. Například Italové sem jezdí velmi často a většina obyvatel Albánie hovoří i plynně italsky. Naleznete zde spoustu pizzerií pod různými všeobecnými názvy. Velmi chutné je tradiční skopové maso na rožni, pokrmy z ryb nebo burek – albánský zeleninový koláč. Dlouhou tradici tu má i pěstování vinné révy. Z destilátů ochutnejte rakiji nebo skvělé brandy Skanderbeg. Nejcharakterističtějším nápojem je však pro albánskou kulturu káva, u které se i sjednávají obchody nebo sňatky. Až na vás bude místní obyvatel kývat hlavou a říkat „Jo“, znamená to albánsky „Ne“. Naopak pokud se na vás někdo usmívá a kroutí hlavou při slově „Po“, znamená to „Ano“. Při kontaktu s místními mějte na paměti zdejší postavení žen. Například nemusí být vhodné, aby turistka doprovázená mužem oslovila na ulici muže a vyptávala se na cestu. Oslovený bude zmaten tím, že se ho neptá muž, ale žena a ta zas může být vyvedena z míry, když ji oslovený ignoruje a začne odpovídat jejímu partnerovi. Lépe je takovým situacím předejít.

BULHARSKO
Synonymum oddychu, slunce a pohody. Bulharsko má pěknou přírodu s množstvím národních parků, historické památky, ale především krásné pobřeží s písčitými plážemi s pozvolným vstupem do vody. Plusem je krátká doba letu i široká nabídka aktivit a velmi příznivé cenové podmínky. V roce 2007 se země stala členským státem EU, což se velmi pozitivně projevilo na úrovni i spektru služeb nabízených turistům. Většina apartmánových komplexů byla přestavena na hotely, jejichž výhodou je časté zachování pokojů typu apartmán, které bývají prostorné. Živější letoviska poskytují ubytování v hotelech typu vyšších budov s menším pozemkem. To je kompenzováno prostředím, které přímo vybízí k procházkám a zábavě v těsné blízkosti komplexů. Bulharská kuchyně je rozmanitá, jsou zde podepsány vlivy evropské i turecké. Převážnou část pokrmů tvoří zelenina, maso, sýr feta a ryby. Oproti ostatním přímořským destinacím zde nelze očekávat čerstvé chobotnice, krevety a podobné mořské plody. Naopak vyhlášené jsou mušle a ryby, které se podávají pečené, dušené, ale i obalované v těstíčku či připravené na roštu. Nejoblíbenějším pokrmem jsou pak pražené rybičky, tzv. caca. Vyhlášenou polévkou je Tarator, jejíž hlavními ingrediencemi jsou kyselé mléko, kopr a okurka – tento velice zvláštní pokrm je podáván za studena. Když Bulhaři kývají hlavou (pro nás „ano“), znamená to „ne“. Když naopak vrtí hlavou (pro nás „ne“), znamená to ano.

EGYPT
Egypt je tradiční a oblíbenou destinací, kde je možné trávit dovolenou celý rok, díky jeho poloze a klimatu. Jedním z největších lákadel je Rudé moře, které kromě celoročního koupání nabízí fascinující podmořský život. Hotely jsou většinou velmi rozlehlé komplexy, poskytující dostatek soukromí i v případě, že je hotel plně obsazen. Kvalita ubytování i stravovacích služeb může být ve stejné kategorii velmi rozdílná, jako určité vodítko se lze orientovat podle ceny zájezdu. Nabídka stravování bývá v hotelech poměrně široká (opět záleží na cenové hladině hotelu). Mnozí cestovatelé se setkají s tzv. faraonovou pomstou. Jako prevenci zažívacích problémů doporučujeme nekonzumovat ledové nápoje, příliš těžká jídla, majonézové saláty, nevystavovat tělo velkým teplotním výkyvům a alkohol konzumovat zodpovědně. Teploty jsou zejména v létě značně vysoké, je třeba dodržovat pitný režim, používat opalovací prostředky a nevystavovat se dlouhodobě slunečním paprskům. V Egyptě je obsluhující personál často velice závislý na tzv. bakšisném. Považuje se zde za běžné, že klienti obdarují nosiče zavazadel, pokojské nebo barmany a číšníky drobnou částkou. V Egyptě jsou velice přísná bezpečnostní opatření, ať už na letišti, v hotelích, nebo mimo letoviska při cestách na fakultativní výlety. Je třeba dodržovat pokyny delegátů, kteří bezpečnostní předpisy znají. Během postního měsíce ramadánu se vše zpomaluje, ve veřejných restauracích může být omezena či zcela vyloučena konzumace alkoholu a je třeba počítat i s určitou ležérností personálu hotelů.

ITÁLIE
Itálie je destinací, která je určena zejména pro klientelu vyhledávající jednak přírodní a historické krásy, ale také strávení dovolené uprostřed přátelské, prázdninové a neformální atmosféry. Hotely jsou v porovnání s jinými destinacemi jednodušší a střízlivě vybavené. Především resorty typu „villaggio“ jsou vyhledávané mimo jiné i pro výraznější animační programy, které mohou být i hlasitější, vzhledem k italskému temperamentu. Ve většině hotelů v Itálii je vybírána tzv. pobytová taxa, tedy turistický poplatek pro ubytované hosty. Pobytová taxa je hrazena pouze v hotovosti přímo v hotelu. O zavedení a výši pobytové taxy (odstupňované podle kategorie hotelu) rozhoduje místní správa. Poplatek se oblast od oblasti liší a někde není vyžadován vůbec. Stravování odpovídá místním zvyklostem – Italové snídají méně, nabídka snídaní je spíše jednodušší, převažuje pečivo sladké i slané. I v hotelech vyšší kategorie se velmi zřídka setkáte s teplou bufetovou snídaní. Základní potravinou Itálie jsou těstoviny, naleznete je v nejrůznějších podobách na jídelníčku všech hotelů, a to denně. Pro našince méně obvyklou záležitostí může být stolování více lidí u jednoho většího – často kulatého - stolu (většinou pro 6-10 lidí), což je v Itálii velmi běžné a oblíbené. Italové jsou společenští a rádi se i během času oběda či večeře seznamují a komunikují s novými přáteli. Italové jsou velmi hrdí na svou řeč a neradi se učí cizím jazykům. I v hotelových resortech se tedy setkáte s velmi omezenou jazykovou vybaveností personálu. Ve veřejně přístupných bazénech může být vyžadováno používání koupací čepice. V termálních bazénech je použití koupací čepice povinné (lze za poplatek zakoupit na místě) a koupání zde není doporučováno dětem do 12 let.

KAPVERDY
Jen 6,5 hodin letu vzdálená exotika. Ostrovy Sal a a Boa Vista patří mezi návětrné – bývá zde větrno a místní oceán má větší vlny, které jsou hojně využívány pro vodní sporty. Vánek příjemně zmírňuje zdejší jinak velice teplé počasí. Hotely na ostrově Sal leží v okolí letoviska Santa Maria, kde jsou možnosti zábavy a setkání s životem místních obyvatel. Oproti tomu hotely na ostrově Boa Vista jsou určené spíše pro klienty hledající odpočinek a relax na dlouhých plážích. Cestovní ruch se na Kapverdách teprve rozvíjí a vše je závislé na zásobování z pevniny. Vzhledem k poloze ostrovů nedaleko afrického pobřeží nelze očekávat evropský standard služeb a kvality ubytování. Díky místnímu klimatu a krásným hotelovým zahradám se zde můžete setkat s větším výskytem hmyzu, který je však přirozenou součástí místní přírody. Kapverdská kuchyně je zdravá, voňavá a chutná. Hlavními surovinami jsou ryby a plody moře, doplňované zejména luštěninami, kukuřicí a sladkými bramborami. Kapverďané nejsou příliš majetní. Chcete-li jim pomoci, budou velice vděční za dětské oblečení, kreslící, psací a školní potřeby, s jejichž předáním vám rádi pomohou naši místní delegáti. Pří výletech mimo hotelový areál a turistická střediska doporučujeme chovat se nevyzývavě a cennosti ponechat v hotelovém trezoru. Před cestou na Kapverdy je striktně kontrolována i platnost cestovních pasů – minimálně 6 měsíců po návratu z destinace. Doporučujeme přibalit běžný odpuzovač hmyzu do elektrické zásuvky a na místě pak preventivně používat repelenty na bázi DEET.

MADEIRA
Portugalská Madeira těží z exotického podnebí Afriky, ale kulturního dědictví Evropy. Proslulé jsou novoroční oslavy s velkolepým ohňostrojem. Pro místní jsou však mnohem důležitější Květinové slavnosti. Na Madeiře nepanují tropické teploty, Golfský proud ale udržuje v průběhu celého roku příjemné klima bez velkých teplotních výkyvů, ne nadarmo je ostrov nazýván „Ostrov věčného jara“. Větší oblačnost je na severním pobřeží, které je mnohem vlhčí než pobřeží jižní. Celoročně zde však panují příjemné teploty, které v létě vybízejí jak k poznávání, tak ke koupání ve zdejších čirých vodách. Ostrov je sopečného původu, což sebou přináší převážně černé kamenité pláže, kdy vstup do vody je často po schodech, u hotelů jsou často vybudovaná mola či umělé písečné pláže. Také je třeba počítat s minimem pláží s mělkým dnem. Naproti tomu se Madeira pyšní bohatou a nespoutanou přírodou, nekonečným množstvím úchvatných vyhlídek a jedinečnou flórou ostrova. Madeirská kuchyně je evropská, obohacená o mořské plody a ryby, které zde můžete ochutnat na spoustu způsobů. Oblíbenou pochoutkou je mečoun, podávaný uzený jako předkrm. Dále pak espada, připravena na pánvi s ovocem – většinou s banány, jež spolu s rybou snoubí výtečnou chuť. Po výborném jídle ochutnejte Poncha, nápoj tvořený destilátem z džusu, cukrové třtiny, medu, cukru a citronové kůry. Ostrov je vyhlášený pro výrobu vína, které ale nedoporučujeme kombinovat s Poncha. V Portugalsku je zakázáno držení tzv. pepřových sprejů i jejich dovoz. Kouření ve veřejných prostorách v Portugalsku je kromě vyhrazených prostor zakázáno.

MALLORCA
Díky své rozloze nabízí ostrov širokou škálu jak typů středisek (od menších vesniček po pulsující letoviska) a také nejrůznějších typů pobřeží i pláží. Např. střední část východního pobřeží je známá specifickým typem pláží tzv. „calas“. Jedná se o užší, hluboké zálivy, lemované skalnatými břehy a ukončené písečnou pláží. Turistický ruch na Mallorce má v rámci Evropy velmi dlouhou tradici, a to má za následek velmi dobrou vybavenost letovisek z hlediska turismu. Ostrov – a především jeho jižní část – je dlouhodobě velmi oblíben především klienty z německy mluvících zemí, kteří v hlavní sezoně tvoří více než polovinu rekreantů. Stravování v hotelích je zaměřeno na středomořskou kuchyni, většina hotelů nabízí možnost All Inclusive. Naprostá většina pláží na ostrově je veřejná s plážovým servisem za poplatek. Na ostrově je od 1. 6. 2016 zavedena povinná turistická (někdy nazývaná „ekologická“) taxa, která se platí v hotovosti přímo v jednotlivých hotelech a je účtována všem ubytovaným osobám starším 16 let. Výše taxy je stanovena vládou a závisí na oficiální kategorii ubytovacího zařízení.

MAROKO
Maroko oplývá vynikající kuchyní, různorodou geografií, bohatou směsí kultury i nádhernými památkami. Země je na západě omývána Atlantikem, na severu pak Středozemním mořem. Krom jedinečné možnosti poznávání zde naleznete i přímořská letoviska vybízející k dovolené na pláži. Letovisko Saidia leží u Středozemního moře. Je relativně nové, má nádherné široké pláže a pětihvězdičkové hotely. Oproti ostatním oblastem je klidnější a nenachází se zde žádné rušné centrum, to je ovšem kompenzováno uměle vybudovaným přístavem s možností posezení v barech a restauracích i pořízení menších nákupů. Sezona v Saidii je kratší, vzhledem k tomu je třeba mít shovívavost s personálem, často sestávajícím z místních studentů, kteří se ve svém zaměstnání teprve zaučují. To je však kompenzováno servisem na dobré úrovni, polohou hotelů u písečné pláže a službami All Inclusive. Panuje zde převážně nádherné počasí od konce května do října. Máta, koriandr, kmín a šafrán – tyto ingredience provoní každou kuchyni v Maroku. Jídla jsou velmi chutná a pestrá. Vyhlášeným pokrmem je tajine, klasický pokrm podávaný v horké hliněné nádobě. Vynikající mátový čaj je zde velmi silný. Alkoholické nápoje se podávají v hotelech, restauracích a barech – v obchodech se s nimi setkáte velmi zřídka. Při cestách do Maroka není vyžadováno žádné očkování, o těch doporučených se informujte u svého praktického lékaře. Spropitné je v arabských zemích naprosto běžné a je považováno za samozřejmou součást poskytování služeb a často se odrazí na jejich kvalitě. Avšak rozhodnutí ohledně spropitného je naprosto ve vašich rukou.

ŘECKO
Řecko je kolébkou dávných civilizací s nepřeberným množstvím nádherných památek, s místní kulturou, vynikající řeckou kuchyní a pohostinností. Je jedním z nejoblíbenějších dovolenkových cílů návštěvníků nejen z České republiky, ale i z celého světa. Přispívá k tomu nepochybně velmi příznivé klima, které je stabilní od května až do konce října, krásné písečné nebo oblázkové pláže a velmi čisté moře. Pevninské Řecko i ostrovy nabízí spoustu typů ubytování od penzionů bez stravování počínaje, až po velké hotely všech kategorií s nabídkou stravování od snídaní až po All Inclusive programy, převážně evropských standardů a kvalit. Na menších ostrovech se můžeme setkat s jednodušším standardem ubytování i služeb. Stejně jako v Itálii, nejsou Řekové zvyklí snídat, a proto se zejména v hotelech nižší kategorie setkáte s omezenější nabídkou sortimentu u snídaní. I když máte v hotelu program All Inclusive, nevynechejte návštěvu některé z místních taveren – většina hotelů sice nabízí klientům i řeckou stravu, nic se však nevyrovná musace, kterou uvařila majitelka taverny s pomocí rodiny. Velkou předností Řecka je, že se jedná o jednu z nejbezpečnějších destinací z celé Evropy. Je možné si zapůjčit auto a pohybovat se volně a bezpečně kdekoliv a v kterýkoliv čas po celé zemi. Od 1. 1. 2018 je v Řecku zavedena povinná turistická taxa, která se platí přímo v hotelech – její výše je závislá na oficiální kategorii hotelu.

SEVERNÍ KYPR
Severní Kypr – to je jedinečné spojení nádherných pláží, teplého moře a velkého množství památek, jako jsou pozůstatky antických staveb, byzantské kostely či křižácké pevnosti. Díky své poloze, v subtropickém pásu, je letní sezona na Kypru delší než v jižních částech pevninské Evropy. Některé pláže jsou zde i 1 km dlouhé a většina je tvořena jemným pískem, jsou široké a spousta z nich není ani v hlavní sezoně přelidněná. S ohledem na skutečnost, že Severokyperská turecká republika není uznávána jako samostatný stát nikým kromě Turecka, může být konzulární pomoc turistům pobývajícím v severní části ostrova poskytována pouze v omezeném rozsahu. Uznávání pouze Tureckem přináší však obrovskou výhodu ve směru k investicím, kdy zde vznikají stále nové komplexy vyšší kategorie. 5* komplexy mají nově zavedenou podmínku vytvoření kasina, což velkou část hotelů zanechalo na oficiálním hodnocení 4*. Zdejší kuchyně se snoubí s tureckou, řeckou i kuchyní blízkého východu. To vše spolu s ideálními podmínkami pro pěstování ovoce a zeleniny vytváří pestrou a výjimečnou gastronomii. Můžete ochutnat výborné šneky, ryby a jiné mořské plody. Výborné jsou i zdejší sladké pokrmy. Cestovní pas musí být platný minimálně 6 měsíců po datu ukončení zájezdu. Na celém Kypru se používají zásuvky podle britského standardu (typ G), je proto nutno použít redukci.

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
SAE nabízejí ideální podmínky pro celoroční dovolenou, kromě koupání a odpočinku na písčitých plážích je zde široká nabídka výletů, sportovních aktivit (např. lyžování v kryté hale Ski Dubai nebo na poušti), turistických atrakcí, nechybí prvky tradiční arabské kultury a výborná kuchyně. SAE patří mezi nejbohatší a nejmodernější státy světa, vše je zde větší, rozlehlejší a luxusnější, služby jsou poskytovány na vysoké úrovni, staví se převážně 5* hotely a realizují nákladné stavební projekty jako např. nejvyšší budova světa, největší nákupní centrum a umělé ostrovy. Arabská kuchyně je plná pestrých chutí a vůní a používá celou řadu koření, které činí jídlo nezaměnitelným. Základem pokrmů je rýže, jehněčí a kuřecí maso, ryby, datle, fíky, ječmen, fazole, mléčné výrobky a čerstvá zelenina. K jídlu je podávána především voda. SAE jsou muslimskou zemí, kde je třeba respektovat místní zvyklosti a zejména mimo hotelový areál dodržovat zásady oblékání (u žen není vhodný vyzývavý oděv, a vše co je úzké, krátké nebo dokonce průhledné, holá ramena; u mužů jsou vhodné dlouhé kalhoty), zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti a zákaz kouření a konzumace jídla a pití na veřejnosti přes den během postního měsíce ramadánu. Celoročně je zde vysoká intenzita slunečního záření a vysoká vlhkost vzduchu, nemělo by se tak zapomínat na ochranné opalovací prostředky a dodržování pitného režimu, zejména v letních měsících by měl být omezen pobyt na přímém slunci. V emirátech Dubaj a Ras Al Khaimah se platí povinná pobytová taxa dle kategorie hotelu, v emirátu Abú Dhabi je povinná pobytová taxa jednotná pro všechny kategorie hotelů. Hotely v SAE požadují před ubytováním složení vratné kauce v hotovosti či autorizaci platební karty.

TUNISKO
Do Tuniska se dostanete za pár hodin, přesto budete mít dojem, že jste přistáli ve zcela jiném světě. Exoticky působí hlavně zdejší architektura s maurskými prvky, ploché střechy, typické omítnuté domy, jasné světlo a neobvyklá vůně koření a mátového čaje. Je to země plná historie a památek z dob římských, křesťanských i islámských. Nádherný je výlet na Saharu, při kterém budete mít možnost poznat i několik typů oáz. Hotely jsou většinou rozlehlé hotelové komplexy, které klientům poskytují možnosti využití různých sportovních aktivit, animační programů i relaxování. Kvalita ubytování i stravovacích služeb může být ve stejné kategorii velmi rozdílná, jako určité vodítko se lze orientovat podle ceny zájezdu. Zvláště v období po Ramadánu je zvýšený počet arabských klientů v hotelích, což vyžaduje toleranci jiné kultury stravování. Tuniská kuchyně je pikantní, často se užívá Harissa – směs chilli papriček, česneku, koriandru, papriky, soli, olivového oleje a římského kmínu. Typickým jídlem je kuskus na mnoho způsobů. Na stole se často objevuje skopové, jehněčí, kozí a drůbeží maso. Teploty jsou zejména během hlavní sezony vysoké, je třeba dodržovat pitný režim, používat opalovací krémy a nevystavovat se dlouhodobě slunečním paprskům. V Tunisku jsou velmi přísná bezpečností opatření, ať už na letišti, v hotelích i mimo letoviska. Tunisko leží ve stejném časovém pásmu jako Česká republika, ale nezavádějí tam letní čas, tudíž v období listopad až březen mají stejný čas jako u nás a v období duben až říjen je tam o hodinu méně.

TURECKO
Pověstmi opředená země na pomezí dvou kontinentů je proslulá svou pohostinností, vynikající kuchyní, bohatou historií a mnoha památkami i mimořádně propracovanou infrastrukturou cestovního ruchu. Většina hotelových komplexů se nachází v bezprostřední blízkosti krásných písečných či oblázkových pláží. V nabídce naleznete jednoduché hotely vyhovující klientům s nižším rozpočtem až po ty nejluxusnější, splňující požadavky extrémně náročné klientely. V porovnání s většinou evropských zemí je koncept All Inclusive v tureckých hotelech velmi bohatý. Turecká kuchyně je pestrá a rozmanitá. Je ovlivňována několika kulturami i tradicemi centrální anatolské kuchyně. Nejčastěji se setkáte s pokrmy z masa jehněčího, skopového a kuřecího. Oblíbené jsou také ryby a mořské plody. Za ochutnání stojí börek – plněné listové těsto (plní se například sýrem, mletým masem nebo špenátem). Berte na vědomí, že Turci nekonzumují vepřové maso. V Turecku platí zákaz fotografování vojenských a strategických objektů. Budete-li si chtít vyfotografovat místní obyvatele, nejprve je požádejte o svolení. Dále doporučujeme nepodceňovat kulturní odlišnosti islámu a respektovat velkou úctu, která je v Turecké republice spojována se státními symboly (např. státní vlajka a obrazy a sochy zakladatele Turecké republiky Mustafa Kemala Atatürka). Je zakázán vývoz starožitných předmětů (starších 100 let). Při vývozu nově vyrobeného koberce je nutno předložit doklad o koupi. Při koupi drahých koberců a uměleckých předmětů doporučujeme zejména v turistických oblastech zvýšenou obezřetnost s ohledem na časté případy podvodů.

 

 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace