Madeirská kuchyně voní česnekem, olivami a exotickým ovocem

Díky subtropickému podnebí a vulkanickým půdám si může gastronomie Madeiry dovolit rozmanité a hlavně čerstvé domácí suroviny. Čerstvá zelenina, exotické ovoce, vynikající ryby, maso, olivový olej, kozí a jehněčí sýry – jednoduché a zdravé.
Ovocný trh ve Funchalu

Typická jídla na Madeiře

Chléb je základ

Bolo do Caco, kulinářská specialita Madeiry, je chlebová placka z pšeničné mouky a sladkých brambor. Podává se před jídlem k aperitivu i k jídlu, obvykle s česnekovým máslem, ale i se šunkou, sýrem nebo zapečeným chorizem. Kombinace nasládlé chuti chleba a česneku je originální.

Espada, královna madeirské kuchyně

Espada preta neboli tkaničnice tmavá s dlouhým stříbřitým tělem, ostrými zuby a velkýma očima je nejoblíbenější rybí pochoutkou Madeiry. Turisté bývají obvykle zděšeni vzhledem této hlubokomořské ryby, ale pro lahodné maso na její podobu rychle zapomenou. Espada se připravuje na různé způsoby, opéká se na roštu, smaží v těstíčku, marinuje ve víně a česneku, zapéká s banány. 

Mořské plody

Vedle oblíbených chobotnic, které umí ostrované mistrně připravit, jsou symbolem ostrova drobní měkkýši – přílipky (lapas). Pokapané máslem a zapečené s česnekem a petrželkou jsou vynikající. Originální pochoutkou jsou také vilejši (cracas), které najdete přisáté na trupech lodí či na útesech. 
Madeirská espada
Grilované lapas

Špíz pro každou příležitost

Espetada jsou kousky marinovaného hovězího v česneku a olivovém oleji a opékané na jehle nad větvičkami vavřínu. Espetady se připravují i z krůtího nebo kuřecího masa, v luxusnější podobě se přidávají krevety, chobotnice apod. Je to madeirská tradiční pochoutka. Maso se může prokládat kousky papriky, cibule, ananasu nebo choriza. Špízy velikostí připomínají spíš meče, po ugrilování se věší na stojany na stole a postupně se kousky masa shrnují na talíře stolujících. 

Ovoce všech chutí a vůní

Exotické ovoce na Madeiře dozrává díky subtropickému klimatu třikrát za rok, pěstují se banány, pomeranče, manga, papáje, kiwi, mučenky, ale i tradiční jablka, hrušky, třešně nebo broskve. Zajímavostí jsou plody Monstery, s chutí ananasovo-banánovou. Ovoce se připravuje na všechny způsoby, od nápojů po omáčky k masu. 
Tradiční espetadas
Plody Madeiry

Víno Madeira, oblíbené drinky a další nápoje

Nejslavnějším vínem Madeiry je stejnojmenné fortifikované (posílené) víno, do kterého se v procesu fermentace přidává vinný destilát a přitom se zahřívá na vysokou teplotu. Díky tomuto procesu získá nejen na síle, ale je prakticky nezkazitelné.

Nejpopulárnějším drinkem na ostrově je Poncha, namíchaná z bílého rumu, medu a citrónu. Další variantou jsou džusy z maracuji nebo pomerančů.

Máte-li odvahu, můžete zkusit i další populární madeirský koktejl Nikita – mix piva, bílého vína, ananasového džusu a zmrzliny.