Krétská kuchyně: elixír mládí a zdraví

Těžko budete na světě hledat zdravější kuchyni, než je na Krétě. Tajemství krétské „diety“ je jednoduché: spousta olivového oleje, zeleniny (lilek, dýně, fazole, rajčata atd.), luštěnin (hrášek, čočka), celozrnných výrobků a divoce rostoucích bylin (šrucha). K tomu menší množství masa (jehněčího, kuřecího, králičího) a ryb. Krétské menu pak korunuje víno, případně kalíšek raki.
Krétská dieta je zdravá

Speciality krétské kuchyně

Vedle klasických řeckých jídel ochutnejte na Krétě i taková, které vycházejí z místní kulinářské tradice. 
  • Paximadi – tradiční krétský křupavý chléb, dvakrát pečený na způsob sucharu, z loupaného ječmene nebo cizrny. Bez paximadi se neobejde žádné krétské jídlo.
  • Kaltsounia – sváteční koláčky typické pro oblast Chanie, se sladkou nebo slanou náplní. Nejčastěji se plní místním sýrem mizithra, naslano s bylinkami, ve sladké verzi jsou přelité medem a skořicí.
  • Pitas – taštička nebo koláč z listového (filo) těsta s různými náplněmi: tiropita se sýrem, hortopita s bylinkami, spanakopita se špenátem apod.
Sýrový koláč tiropita, Kréta
Krétský salát se sýrem mizithra
Kaltsounia, sladké koláčky, Kréta

Maso, ryby… a hlemýždi

Na Krétě neexistuje klasický chov skotu. Hovězí nebo telecí se proto dováží z pevninského Řecka a patří mezi dražší jídla. Na krétském jídelníčku najdete hlavně jehněčí, drůbeží nebo králičí maso, ryby a plody moře. Specialitou Kréty je kakavia – rybářská polévka z jednoho hrnce, připomínající francouzskou boullabaissu. Vyhlášenou pochoutkovou jsou saligaria – hlemýždi, pečení nebo dušení s česnekem a bylinkami.
Krétská specialita, hlemýždi na rozmarýnu
Oblíbeným předkrmem na Krétě jsou grilované chobotnice

Co se pije na Krétě

Národním nápojem je víno, které obyvatelé Kréty pijí už téměř 4 000 let. Nejlepší vína produkují 4 oblasti s označením chráněného původu: Peza, Archanes, Dafnes a Sitia. Mezi vynikající krétské odrůdy patří červené mandilari, kotsifali nebo liatiko.
Návštěva rybí taverny na Krétě je zážitek
Symbolem krétské pohostinnosti je pálenka raki, na Krétě nazývaná tsikoudia. Vyrábí se destilací výlisků z vinných hroznů a obsahuje kolem 40 % alkoholu. Kalíškem tsikoudie začíná nebo končí každé větší jídlo a často vám ji v restauraci přinese číšník po jídle jako přátelské gesto.

Otázky a odpovědi ke kuchyni na Krétě

Jaká je krétská kuchyně?
Jaké speciality na Krétě ochutnat?
Je krétská kuchyně zdravá?
Co se pije na Krétě?