Krétská kuchyně: elixír mládí a zdraví
Těžko budete na světě hledat zdravější kuchyni, než je na Krétě. Tajemství krétské „diety“ je jednoduché: spousta olivového oleje, zeleniny (lilek, dýně, fazole, rajčata atd.), luštěnin (hrášek, čočka), celozrnných výrobků a divoce rostoucích bylin (šrucha). K tomu menší množství masa (jehněčího, kuřecího, králičího) a ryb. Krétské menu pak korunuje víno, případně kalíšek raki.
Speciality krétské kuchyně
Vedle klasických řeckých jídel ochutnejte na Krétě i taková, které vycházejí z místní kulinářské tradice.
- Paximadi – tradiční krétský křupavý chléb, dvakrát pečený na způsob sucharu, z loupaného ječmene nebo cizrny. Bez paximadi se neobejde žádné krétské jídlo.
- Kaltsounia – sváteční koláčky typické pro oblast Chanie, se sladkou nebo slanou náplní. Nejčastěji se plní místním sýrem mizithra, naslano s bylinkami, ve sladké verzi jsou přelité medem a skořicí.
- Pitas – taštička nebo koláč z listového (filo) těsta s různými náplněmi: tiropita se sýrem, hortopita s bylinkami, spanakopita se špenátem apod.
Maso, ryby… a hlemýždi
Na Krétě neexistuje klasický chov skotu. Hovězí nebo telecí se proto dováží z pevninského Řecka a patří mezi dražší jídla. Na krétském jídelníčku najdete hlavně jehněčí, drůbeží nebo králičí maso, ryby a plody moře. Specialitou Kréty je kakavia – rybářská polévka z jednoho hrnce, připomínající francouzskou boullabaissu. Vyhlášenou pochoutkovou jsou saligaria – hlemýždi, pečení nebo dušení s česnekem a bylinkami.
Co se pije na Krétě
Národním nápojem je víno, které obyvatelé Kréty pijí už téměř 4 000 let. Nejlepší vína produkují 4 oblasti s označením chráněného původu: Peza, Archanes, Dafnes a Sitia. Mezi vynikající krétské odrůdy patří červené mandilari, kotsifali nebo liatiko.
Symbolem krétské pohostinnosti je pálenka raki, na Krétě nazývaná tsikoudia. Vyrábí se destilací výlisků z vinných hroznů a obsahuje kolem 40 % alkoholu. Kalíškem tsikoudie začíná nebo končí každé větší jídlo a často vám ji v restauraci přinese číšník po jídle jako přátelské gesto.