Španělská kuchyně – vyladěné chutě Středomoří

Paella, jamón, gaspacho, allioli, tortillas… Španělsko obohatilo svět o tolik delikates, že by byla škoda je neochutnat přímo v zemi jejich původu.
Paella valenciana, španělské národní jídlo

Speciality španělské gastronomie

Španělská kuchyně je typicky středomořská, zdravá a nesmírně rozmanitá, každý kout země má své speciality. Za ochutnání stojí všechno, začít můžete s největšími klasikami španělské kuchyně:

Tapas – drobnosti k zakousnutí, jsou součástí španělské kultury stolování. Z původní přílohy k vínu se tapas vyvinuly v samostatné jídlo, podávané jako různé chody v malých porcích. Servírují se uzeniny, sýry, mořské plody, olivy, zelenina v různých úpravách.

Paella – královna španělské kuchyně, pravá pochází z Valencie. Ve speciálních velkých pánvích se vaří rýže společně s kořením (šafrán, česnek, paprika, rozmarýn), mořskými plody, masem a zeleninou.

Gazpacho – studená zeleninová polévka má původ v Andalusii, připravuje se z mixovaných syrových rajčat, paprik, cibule, česneku, okurek a olivového oleje.

Tortilla de patatas – omeleta s bramborami, jí se studená i horká.

Jamón ibérrico – lahůdková sušená nebo uzená šunka z kýty černého iberského prasete.

Allioli – tradiční studená omáčka z Katalánska, připravuje se z česneku, olivového oleje a soli, někdy se přidávají i žloutky.

Sobresada – sušený salám z vepřového masa, kořeněný paprikou a bylinkami, původem z Baleárských ostrovů.

Tapas, Španělsko
Specialita španělské kuchyně – Tortilla de patatas
Španělská šunka jamón iberrico

Něco sladkého ke kávě?

Španělská káva je silná a voňavá. Připravuje se většinou jako espresso, obvykle s mlékem (café con leche). Mezi neodolatelné španělské sladkosti, které si ke kafíčku můžete dát, patří:

Churros – smažené pečivo na způsob koblih ve tvaru rýhovaných tyčinek. Připravuje se z odpalovaného těsta a jí se ještě horké, namáčené do husté čokolády.

Ensaimadas – mallorské „croissanty“ stočené do tvaru šneků, s náplní nebo bez.

Churros s horkou čokoládou, španělská specialita
Ensaimada, španělské pečivo

Španělské pivo, víno etc.

Přestože Španělsko produkuje vynikající vína, nejběžnějším nápojem v zemi je překvapivě pivo (cerveza). Pivaři by si měli pamatovat, že „una cerveza“ znamená lahvové pivo, pro točené se užívá název „una caña“. Podle velikosti sklenice si objednáváte „un quinto“ (20 cl), „una mediana“ (33 cl) a „una jarra“ (50 cl).

Španělské stravovací rituály

Podobně jako celý denní režim, jsou i časy, kdy Španělé usedají k jídlu, oproti českým zvyklostem posunuté o jednu až dvě hodiny.

Španělská snídaně je vydatná a pestrá. Podávají se opečené tousty s džemem, sýrem nebo šunkou, sladké pečivo i omeleta s rajčaty či müsli. Pije se káva s mlékem a ovocné džusy.

K obědu je zvykem dávat si předkrm (polévka, těstovinový salát), hlavní jídlo (maso nebo ryby se zeleninou) a dezert (zmrzlina, ovoce, sladkosti).

Večeře začíná kolem 21. hodiny a má podobné složení jako oběd. Oblíbené jsou tapas bary, kam se chodí večer na skleničku a něco k zakousnutí.

Večeře v Barceloně, Španělsko

Otázky a odpovědi ke kuchyni ve Španělsku

Jaká je španělská kuchyně?
Která španělská jídla stojí za ochutnání?
Jaké jsou nejoblíbenější španělské sladkosti?