Jak se jí v Emirátech? Dobře, zdravě a chutně

Blízkovýchodní kuchyně Arabských emirátů spojuje to nejlepší z maghrebské, egyptské a libanonské tradice. Jejím základem je maso, zelenina, luštěniny, rýže a typické koření. Za autentickými specialitami si zajděte nejlépe do menších restaurací mimo hotelové areály. Nemusíte mít strach ani z pouličních stánků, všude v Emirátech se přísně dbá na hygienu i kvalitu.

Jaká jídla ochutnat na dovolené v Arabských emirátech

Mezze

Mezze je systém servírování mnoha laskomin na malých talířcích jako předkrm či plnohodnotné jídlo. Přílohou (a zároveň příborem) je nekvašený chléb khubus. Mezi nejpopulárnější mezze patří:
  • tabbouleh – salát z bulguru, petrželky a rajčat,
  • hummus – pyré z cizrny, ochucené sezamovou pastou,
  • wara enab – plněné vinné listy,
  • moutabal – kaviár z lilku,
  • zelenina – na všechny způsoby (papriky, cukety, okurky, rajčata, fazole).
Tradiční mezze v Emirátech
Tradiční speciality Arabských emirátů

Speciality z masa

Shawarma je ekvivalentem tureckého kebabu nebo řeckého gyrosu. V Emirátech se připravuje z kuřecího nebo jehněčího masa. 
Ghouzi je pokrm vyhrazený pro slavnostní hostiny – pomalu opékané jehně nebo mladý velbloud plněný rýží, mandlemi a kořením. 
Machbous – jednodušší verze ghouzi servírovaná na společném talíři, ze skopového nebo kuřecího masa s rýží ochucenou rozinkami, kardamomem, muškátovým oříškem a šafránem. Machbous se považuje za národní jídlo Emirátů.
Samak je ryba s omáčkou a kořeněnou rýží.
Machbous, pečené jehněčí ramínko s rýží, mandlemi a zeleninou
Shawarma

Sladkosti v Emirátech

  • Maamoul – kořeněné sušenky plněné datlovou pastou a drcenými oříšky,
  • umm ali – natrhané těsto proložené pistáciemi, kokosem a rozinkami, zalité směsí smetany a cukru a upečené do křupava,
  • basbousa – tradiční levantský koláč z krupice, přelitý sirupem a růžovou vodou a posypaný mandlemi,
  • baklava – turecká klasika z listového těsta, plněná ořechy a namáčená do medu.
Baklava s pistáciemi
Maamoul

Nápoje

Kromě vody a čerstvých ovocných šťáv se v Emirátech holduje čaji a kávě. „Qahwa“ se tradičně připravuje v mosazné džezvě a koření kardamomem. Alkohol (kromě emirátu Sharjah) není zakázaný, ale jeho prodej se kontroluje a prodává se jen ve specializovaných obchodech. Pro turisty v hotelech ale není problém objednat si k jídlu víno nebo pivo.

Otázky a odpovědi ke kuchyni v SAE

Kde ochutnat tradiční arabské jídlo?
Jaké speciality v Emirátech ochutnat?
Jak se jí v Emirátech?