Maltská kuchyně: skrytý klenot Středomoří plný chuti a originality
Základem maltské kuchyně jsou ryby a mořské plody, ovčí a kozí maso, vynikající sýry, těstoviny, čerstvá zelenina (rajčata, cibule, papriky, cukety a lilky), olivový olej, petržel, máta, oregano, bazalka, rozmarýn, koriandr a hřebíček.
Tradiční maltské menu
Jídlo na Maltě se skládá z několika chodů, obvykle z předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Mezi oblíbené předkrmy patří pastizzi (plněné taštičky), bruschetta (křupavý chléb s rajčaty, olivovým olejem a bylinkami) nebo bigilla (dip z fazolí, česneku, máty, bazalky).
Jako hlavní jídlo následuje jehněčí, králičí, drůbeží či rybí maso s pečeným bramborem (těstovinami) a zeleninou. Na dezertech je znát italský i arabský vliv, jsou sladké, křehké, pečené i smažené, s oříšky, datlovou pastou, ricottou i krémem. Populární jsou taštičky imqaret či trubičky cannoli.
Jako hlavní jídlo následuje jehněčí, králičí, drůbeží či rybí maso s pečeným bramborem (těstovinami) a zeleninou. Na dezertech je znát italský i arabský vliv, jsou sladké, křehké, pečené i smažené, s oříšky, datlovou pastou, ricottou i krémem. Populární jsou taštičky imqaret či trubičky cannoli.
Maltské speciality, které musíte ochutnat
Fenkata (Stuffat tal-fenek)
Maltské národní jídlo na způsob králičího guláše. Celý králík se obvykle marinuje ve víně a poté se dusí s aromatickými bylinkami a zeleninou (mrkev, rajčata, cibule a česnek).
Bragioli
Hovězí roláda dušená na červeném víně a plněná kapary, olivami nebo vajíčky. Podává se s nakrájeným maltským chlebem, bramborami a zeleninou.
Pastizzi
Slané taštičky, jedno z nejlepších pouličních jídel na Maltě, se připravují z filového těsta a plní ricottou nebo hráškovou pastou. Lze je koupit v různých pastizzeriích na celé Maltě.
Torta tal-Lampuki
Koláč s náplní z ryby lampuki (dorada), zeleniny, oliv, kaparů a rajčat ochutnáte v rybích restauraci.
Imqaret
Smažené taštičky z křehkého těsta s datlovou nádivkou, oblíbené pečivo k odpolednímu čaji i pouliční jídlo.
Figolli
Maltské velikonoční sušenky ve tvaru zvířátek a velikonočních symbolů, zdobené polevou a plněné mandlovou pastou. Jsou neodolatelné.
Co se pije na Maltě
Ochutnejte některé z místních specialit:
- kinnie: osvěžující nealkoholický nápoj z bylin a hořkých pomerančů,
- cisk: místní pivo v různých variantách – světlé, tmavé a speciální výběr,
- víno: oblíbené místní odrůdy jsou Gellewza (červené) a Girgentina (bílé),
- maltský likér: populární likér Bajtra z bylin, koření a ovoce (datle, opuncie),
- káva: běžně se podává espresso nebo cappuccino.