Bahrajnská kuchyně: arabské speciality v originálním kabátku
Kulturní rozmanitost Bahrajnu je znát i na jeho kuchyni. Výsledkem fúze středozemních, perských, arabských a britských vlivů je autentická kuchyně s blízkovýchodními specialitami s osobitou chutí.
Tradiční bahrajnská kuchyně vychází z místních surovin, jako jsou datle, velbloudí mléko, maso, ryby a mořské plody. Jídla se konzumují většinou s rýží nebo tradičním chlebem pita zvaném khubuz. Na stole bývá i hummus a tabbouleh. Nesmí chybět speciální koření od koriandru a kardamomu po limetky a šafrán. Důležitou součástí společenského života je káva (gahwa), často ochucená kardamomem a šafránem.
Při cestě do Bahrajnu si nenechte ujít typické speciality:
• machboos – pokrm z rýže, masa nebo ryb a s charakteristickým kořením,
• muhammar – sladká hnědá rýže s datlemi,
• shawarma – varianta kebabu, grilované kuřecí či jehněčí maso zabalené do pity,
• biryani – původně indická specialita, rýže s masem nebo zeleninou,
• halwa – tradiční bahrajnská sladkost z kukuřičného škrobu, šafránu, ořechů a medu.
Při cestě do Bahrajnu si nenechte ujít typické speciality:
• machboos – pokrm z rýže, masa nebo ryb a s charakteristickým kořením,
• muhammar – sladká hnědá rýže s datlemi,
• shawarma – varianta kebabu, grilované kuřecí či jehněčí maso zabalené do pity,
• biryani – původně indická specialita, rýže s masem nebo zeleninou,
• halwa – tradiční bahrajnská sladkost z kukuřičného škrobu, šafránu, ořechů a medu.