Otázky a odpovědi ke kuchyni ostrova Mauricius

Co se pije na Mauriciu?
Čím je zajímavá mauricijská kuchyně?
Jaké speciality ochutnat na Mauriciu?
Mauricijská restaurace v tradičním stylu

Kuchyně ostrova Mauricius: jedinečná směs mnoha vlivů

Co se pije na Mauriciu

Civet de lièvre

Mauricijské kuchyni se za 300 let existence povedlo spojit takřka nespojitelné. Kde jinde najdete na jednom místě stopy holandské, francouzské, kreolské, britské, indické a čínské kultury?

Daube
Kari, Mauricius
Rougaille, Mauricius

Mauricijské speciality, které musíte na dovolené ochutnat

Daube

Tropická poloha a kulturní rozmanitost daly Mauriciu jednu z nejoriginálnějších a nejchutnějších kuchyní na světě. Najdete v ní inspiraci francouzskou kulturou, africkými otroky, indickými dělníky a čínskými migranty, přicházejícími na ostrov v 19. století. Mezi typické suroviny mauricijské kuchyně patří rýže, čerstvé ryby, mořské plody, drůbež, zvěřina, rajčata, lilky, tropické ovoce, z koření cibule, česnek a chilli.

Dholl puri s čočkou, Mauricius
Plněné taštičky samosa
Vindaye, Mauricius

Něco sladkého

Dholl puri

Nejčastěji se pije místní čaj, často ochucený vanilkou, káva, čerstvé ovocné šťávy nebo mléčný koktejl Alouda. Oblíbené je místní pivo (Phoenix) a samozřejmě rum v různých podobách. Ochutnejte i Panacon, osvěžující nápoj z limetkové šťávy, tamarindu, hnědého cukru, zázvoru a kardamomu.

Gateau patate, Mauricius
Kokosová voda, oblíbený mauricijský nápoj
Ovocný koktejl a salát

Stopy kolonialistů na talíři aneb chuťová směs Mauricia

Gateau patat douce

  • Holanďané vysadili na ostrov ovocné stromy (tamarind) a začali pěstovat cukrovou třtinu.
  • Francouzi přidali dušená masa na víně (daube, civet de lièvre), croissanty, bagety a spoustu koření.
  • Britské impérium zanechalo na ostrově stopy nejen v oblibě odpoledního čaje, ale hlavně v dovozu indických dělníků k práci s cukrovou třtinou. Ti si s sebou přinesli i svá jídla (kari, čatní aj.).
  • Čínská imigrace, hlavně z Kantonu, naučila mauricijskou kuchyni vařit na woku a obohatila ji sójovou omáčkou, smaženou rýží a nudlemi.
  • Kreolská kuchyně, která mísí tradiční jídla afrických otroků s francouzskou a indickou kuchyní, zahrnuje na Mauriciu speciality jako rougaille nebo vindaye.

Glaçon rapé

Oblíbená rajčatová omáčka vařená s cibulí, česnekem, chilli, zázvorem a řadou koření, konzumuje se s rybami, masem a zeleninou.

Rougaille

Guláš na provensálský způsob, dušený v tzv. daubière s červeným vínem, zeleninou, česnekem a provensálskými bylinkami.

Vindaye

Zaječí guláš, francouzská specialista vařená s červeným vínem, slaninou, šalotkou a bylinkami.

Smažená ryba (chobotnice) obalená směsí kurkumy, hořčičných semínek, zázvoru a chilli.

Ikonické pouliční jídlo na Mauriciu – placky na způsob tortilly, plněné kari nebo zeleninou.

Smažené pečivo z batátů v podobě půlměsíce, plněné strouhaným kokosem a kardamomem.

Zmrzlina z ledové tříště, ochucená různými příchutěmi (vanilka, tropické ovoce, jahody).