
Otázky a odpovědi ke kuchyni ostrova Mauricius

Kuchyně ostrova Mauricius: jedinečná směs mnoha vlivů
Co se pije na Mauriciu
Civet de lièvre
Mauricijské kuchyni se za 300 let existence povedlo spojit takřka nespojitelné. Kde jinde najdete na jednom místě stopy holandské, francouzské, kreolské, britské, indické a čínské kultury?



Mauricijské speciality, které musíte na dovolené ochutnat
Daube
Tropická poloha a kulturní rozmanitost daly Mauriciu jednu z nejoriginálnějších a nejchutnějších kuchyní na světě. Najdete v ní inspiraci francouzskou kulturou, africkými otroky, indickými dělníky a čínskými migranty, přicházejícími na ostrov v 19. století. Mezi typické suroviny mauricijské kuchyně patří rýže, čerstvé ryby, mořské plody, drůbež, zvěřina, rajčata, lilky, tropické ovoce, z koření cibule, česnek a chilli.



Něco sladkého
Dholl puri
Nejčastěji se pije místní čaj, často ochucený vanilkou, káva, čerstvé ovocné šťávy nebo mléčný koktejl Alouda. Oblíbené je místní pivo (Phoenix) a samozřejmě rum v různých podobách. Ochutnejte i Panacon, osvěžující nápoj z limetkové šťávy, tamarindu, hnědého cukru, zázvoru a kardamomu.



Stopy kolonialistů na talíři aneb chuťová směs Mauricia
Gateau patat douce
- Holanďané vysadili na ostrov ovocné stromy (tamarind) a začali pěstovat cukrovou třtinu.
- Francouzi přidali dušená masa na víně (daube, civet de lièvre), croissanty, bagety a spoustu koření.
- Britské impérium zanechalo na ostrově stopy nejen v oblibě odpoledního čaje, ale hlavně v dovozu indických dělníků k práci s cukrovou třtinou. Ti si s sebou přinesli i svá jídla (kari, čatní aj.).
- Čínská imigrace, hlavně z Kantonu, naučila mauricijskou kuchyni vařit na woku a obohatila ji sójovou omáčkou, smaženou rýží a nudlemi.
- Kreolská kuchyně, která mísí tradiční jídla afrických otroků s francouzskou a indickou kuchyní, zahrnuje na Mauriciu speciality jako rougaille nebo vindaye.
Glaçon rapé
Oblíbená rajčatová omáčka vařená s cibulí, česnekem, chilli, zázvorem a řadou koření, konzumuje se s rybami, masem a zeleninou.
Rougaille
Guláš na provensálský způsob, dušený v tzv. daubière s červeným vínem, zeleninou, česnekem a provensálskými bylinkami.
Vindaye
Zaječí guláš, francouzská specialista vařená s červeným vínem, slaninou, šalotkou a bylinkami.
Smažená ryba (chobotnice) obalená směsí kurkumy, hořčičných semínek, zázvoru a chilli.
Ikonické pouliční jídlo na Mauriciu – placky na způsob tortilly, plněné kari nebo zeleninou.
Smažené pečivo z batátů v podobě půlměsíce, plněné strouhaným kokosem a kardamomem.
Zmrzlina z ledové tříště, ochucená různými příchutěmi (vanilka, tropické ovoce, jahody).