Podivuhodné dobrůtky islandské kuchyně, které musíte ochutnat

Islandská kuchyně si musí kvůli izolovanosti ostrova, chladnému podnebí a nepříliš vhodným přírodním podmínkám vystačit s omezenými zdroji. Její základ proto tvoří skopové maso, ryby, zelenina a k tomu hlavně brambory a pečivo.

Věděli jste? Ve spotřebě ryb a plodů moře zaujímá Island druhé místo na světě za Japonskem.

O islandské gastronomii hodně napovídá dvojice zdejších celkem běžných pokrmů – pečený papuchalk (přestože se jedná o národního ptáka, místní si na něm s gustem pochutnají) a uzené jehněčí hangikjöt.

Oblíbená jídla na Islandu

K nejpopulárnějším hlavním chodům islandské kuchyně patří hardfiskur (sušená treska s chlebem) a sild (nakládaní sledi v rozličných olejích a nálevech). To však nic není ve srovnání s pochoutkou zvanou hákarl. Přirozeně jedovaté maso žraloka grónského se toxinů zbaví několikatýdenním tlením v zemi, poté usuší a výsledná vůně i chuť připomínají značně uleželý sýr. Přejeme dobrou chuť!
Islandský hardfiskur
Islandská specialita svid
Vydatná islandská polévka z jehněčího masa

Populární pokrmy ze skopového

Významnou skupinu oblíbených jídel na Islandu představuje cokoliv z ovce. A když říkáme „cokoliv“, tak tím také opravdu „cokoliv“ míníme – posuďte sami. Co byste řekli například na svidasultu (tlačenka z ovčí hlavy), svid (vařená ovčí hlava bez mozku servírovaná i s očima), súrsadir hrútspungar (tlačenka z ovčích varlat nakládaná v syrovátce) či blódmör (krvavá jelita smíchaná s ovčí krví, moukou a ovsem, plněná do ovčích bránic)?

Přílohy a dezerty na islandském obědě

Jako tradiční přílohy se používají pečené chlebové placky (flatkökur) a černý žitný chléb (rúgbraud). Oblíbenými dezerty jsou především zmrzlina, cukrovinky s obsahem lékořice nebo místní filtrovaný jogurt skyr.

Náš tip! Také na Islandu existují restaurace All you can eat. Pokud chcete ochutnat co nejvíce z islandské kuchyně, zvolte k obědu či večeři právě takovou.

Islandské nápoje

Alkoholickým nápojům vévodí místní piva Egil´s, Thule a Viking. Kdo má rád něco ostřejšího, může vyzkoušet bramborovou pálenku s kmínem Brennivín. Mezi nealkoholickými nápoji převládá káva, nealkoholické pivo Egils Malt a klasická Coca-Cola.

Otázky a odpovědi o islandské kuchyni

Jaká je islandská kuchyně?
Jaká jsou národní jídla Islandu?
Jaké ryby a mořské plody jsou na Islandu oblíbené?
Která jídla jsou na Islandu populární?
Chci získávat informace o zajímavých produktech a nabídkách a rád vám poskytnu zpětnou vazbu k vašim službám
Chci, abyste obsah a nabídky přizpůsobili mým zájmům a preferencím