![Islandský hardfiskur Islandský hardfiskur](/getattachment/0edc7af7-68f5-4aca-b926-8a182a5e4e66/Island-kuchyne-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Islandská specialita svid Islandská specialita svid](/getattachment/f5d1c79c-d94e-4cab-8bff-c6ff4e326108/Island-kuchyne-2.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Vydatná islandská polévka z jehněčího masa Vydatná islandská polévka z jehněčího masa](/getattachment/c6b27789-863f-4427-9c09-ac32e314c9f1/Island-kuchyne-3.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Islandská kuchyně si musí kvůli izolovanosti ostrova, chladnému podnebí a nepříliš vhodným přírodním podmínkám vystačit s omezenými zdroji. Její základ proto tvoří skopové maso, ryby, zelenina a k tomu hlavně brambory a pečivo.
Věděli jste? Ve spotřebě ryb a plodů moře zaujímá Island druhé místo na světě za Japonskem.
O islandské gastronomii hodně napovídá dvojice zdejších celkem běžných pokrmů – pečený papuchalk (přestože se jedná o národního ptáka, místní si na něm s gustem pochutnají) a uzené jehněčí hangikjöt.
Jako tradiční přílohy se používají pečené chlebové placky (flatkökur) a černý žitný chléb (rúgbraud). Oblíbenými dezerty jsou především zmrzlina, cukrovinky s obsahem lékořice nebo místní filtrovaný jogurt skyr.
Náš tip! Také na Islandu existují restaurace All you can eat. Pokud chcete ochutnat co nejvíce z islandské kuchyně, zvolte k obědu či večeři právě takovou.