Katarská kuchyně: voňavý mix kulinářských tradic Orientu

Málokde najdete tak bohatou směs všech blízkovýchodních kultur jako v katarské kuchyni: tradiční jídla Indie, Persie, Libanonu a celé severní Afriky se v ní prolínají v dokonalé harmonii. Objevíte v ní tradiční beduínské pokrmy vedle asijských a kontinentálních vlivů. Pro kuchyni Kataru je typická kombinace pomalého vaření a aromatického koření. Základem jídel jsou dlouho dušené maso, rýže, zelenina, mořské plody, datle a ořechy.
Majboos, Katar
Katarské koření
Neváhejte a během dovolené v Kataru ochutnejte to nejlepší z místní gastronomické nabídky. Najdete tu množství restaurací, které servírují jídla řady národních kuchyní, od západní přes čínskou, indickou, thajskou nebo libanonskou. Gurmáni by si neměli nechat ujít ani příležitost k průzkumu tradičních hospůdek.

Koření katarské kuchyně

Kouzlo kuchyně Kataru stojí a padá s aromatickým kořením. Mezi nejoblíbenější patří kardamom, kmín, hřebíček, šafrán, skořice, limetka. Z nich se připravují směsi jako např. bizar, kombinace skořice, černého pepře, koriandru, hřebíčku, zázvoru, kardamomu, červeného chilli a kurkumy. Voňavé koření je oblíbený katarský suvenýr, který si zakoupíte na některé z místních tržnicí jako Souq Waqif.

Tradiční stolování v Kataru

Pokud vás katarský hostitel pozve na večeři do svého domu, připraví vždy větší množství jídla jako symbol arabské štědrosti. Tradiční jídlo se skládá ze spousty sdílených talířů s různými pokrmy a sladkostmi. Stolující obvykle sedí na podlaze a jídlo nabírají rukama, opět jako symbol sdílení a soudržnosti. Před začátkem jídla je zvykem podávat kávu s kardamomem nebo horký čaj.

8 tradičních katarských jídel, která musíte ochutnat

Majboos (Machbous)

Katarské národní jídlo, varianta kabsy, oblíbené na celém Blízkém východě. Skládá se z rýže, jehněčího nebo kuřecího masa, cibule a rajčat a koření (bizar). Maso se velmi pomalu dusí, aby se prohloubily a spojily všechny chutě, a podává se na lůžku z kořeněné rýže se salátem a domácí rajčatovou omáčkou.

Madrouba

Madrouba je pikantní slaná rýžová kaše s mlékem, máslem, kardamomem, cibulkou, česnekem. kuřecím masem nebo fazolemi. Vaří se celé hodiny, dokud nezíská hustou lepkavou strukturu a podává se horká, zdobená čerstvou limetkovou kůrou.
Kousa mahshi, Katar
Ghuzi, Katar

Kousa mahshi

Cukety plněné mletým jehněčím masem, rýží a zeleninou, ochucené petrželkou a mátou se jí s rajčatovým či jogurtovým dipem. V mnoha restauracích v Dauhá najdete i cizrnové verze pro vegetariány.

Ghuzi (Quzi)

Slavnostní jídlo, které má základ v Iráku a Sýrii. Tradičně se připravuje tak, že se celé jehně naplní rýží, zeleninou, kořením a ořechy a pomalu se peče v uzavřené troubě. Na některých místech na Blízkém východě se peče v jámě s dřevěným uhlím.

Saloona

Arabský guláš s hovězím, jehněčím nebo rybím masem a sezónní zeleninou s česnekem a zázvorem. K husté aromatické omáčce se podává vydatná porce chleba.
Saloona, Katar
Umm ali, Katar

Umm Ali

Chlebový nákyp s rozinkami, sekanými ořechy a slazeným mlékem upečený do křupava a posypaný skořicí je druh dezertu z Egypta. Jedná se pravděpodobně o jeden z nejsladších katarských dezertů.

Luqaimat

Nejoblíbenější dezert v Kataru, koblihy na katarský způsob s kardamomem a šafránem, které se smaží a poté zalévají medem nebo cukrovým sirupem. Správně připravené luqaimat jsou na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané.

Knafeh (kunafa, kanafeh, kadayif)

Oblíbený dezert s mnoha variantami i jmény. Může být vyrobený z drceného pečiva nebo smažený na způsob palačinek, prokládaných sladkým sýrem s ořechy a přelitých sirupem s drcenými pistáciemi.
Luqaimat, Katar
Knafeh

Co se pije v Kataru

Káva

Tradiční arabská káva je hluboce zakořeněna v místní kultuře a jedná se jednoznačně o nejoblíbenější nápoj v Kataru. Její příprava a konzumace patří k rituálům, které se dědí z generace na generaci. Káva se pečlivě praží a míchá s šafránem, kardamomem nebo hřebíčkem.

Karak

Jasně oranžový katarský čaj se vaří s kardamomem, šafránem a cukrem, doplňuje se kondenzovaným mlékem.

Náš tip: Milovníci blízkovýchodní kuchyně by neměli minout každoroční Mezinárodní festival jídla v Kataru, který se koná vždy na přelomu ledna a února. Během této gurmánské akce vás čekají ukázky tradiční i současné katarské kuchyně, ochutnávky, kuchařské show, ohňostroje a živá zábava.

Otázky a odpovědi ke kuchyni Kataru

Jaká je katarská kuchyně?
Jaké speciality ochutnat v Kataru?
Co se pije v Kataru?
Jak je to s alkoholem v Kataru?