Maltská kuchyně: skrytý klenot Středomoří plný chuti a originality

Maltská kuchyně obsahuje jedinečnou kombinaci vlivů různých kultur a tradic. Díky geografické poloze Malty uprostřed Středozemního moře a bohaté historii ostrova najdete v místní gastronomii prvky ze středomořské, italské, arabské i britské kuchyně.
Maltský rybí talíř
Maltské sladkosti
Základem maltské kuchyně jsou ryby a mořské plody, ovčí a kozí maso, vynikající sýry, těstoviny, čerstvá zelenina (rajčata, cibule, papriky, cukety a lilky), olivový olej, petržel, máta, oregano, bazalka, rozmarýn, koriandr a hřebíček.

Tradiční maltské menu

Jídlo na Maltě se skládá z několika chodů, obvykle z předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Mezi oblíbené předkrmy patří pastizzi (plněné taštičky), bruschetta (křupavý chléb s rajčaty, olivovým olejem a bylinkami) nebo bigilla (dip z fazolí, česneku, máty, bazalky).

Jako hlavní jídlo následuje jehněčí, králičí, drůbeží či rybí maso s pečeným bramborem (těstovinami) a zeleninou. Na dezertech je znát italský i arabský vliv, jsou sladké, křehké, pečené i smažené, s oříšky, datlovou pastou, ricottou i krémem. Populární jsou taštičky imqaret či trubičky cannoli.
Pastizzi, Malta
Roláda bragioli, Malta

Maltské speciality, které musíte ochutnat

Fenkata (Stuffat tal-fenek)

Maltské národní jídlo na způsob králičího guláše. Celý králík se obvykle marinuje ve víně a poté se dusí s aromatickými bylinkami a zeleninou (mrkev, rajčata, cibule a česnek).

Bragioli

Hovězí roláda dušená na červeném víně a plněná kapary, olivami nebo vajíčky. Podává se s nakrájeným maltským chlebem, bramborami a zeleninou.

Pastizzi

Slané taštičky, jedno z nejlepších pouličních jídel na Maltě, se připravují z filového těsta a plní ricottou nebo hráškovou pastou. Lze je koupit v různých pastizzeriích na celé Maltě.

Torta tal-Lampuki

Koláč s náplní z ryby lampuki (dorada), zeleniny, oliv, kaparů a rajčat ochutnáte v rybích restauraci.

Imqaret

Smažené taštičky z křehkého těsta s datlovou nádivkou, oblíbené pečivo k odpolednímu čaji i pouliční jídlo.

Figolli

Maltské velikonoční sušenky ve tvaru zvířátek a velikonočních symbolů, zdobené polevou a plněné mandlovou pastou. Jsou neodolatelné.
Králičí fenkata
Pečivo imqaret

Co se pije na Maltě

Ochutnejte některé z místních specialit:
  • kinnie: osvěžující nealkoholický nápoj z bylin a hořkých pomerančů,
  • cisk: místní pivo v různých variantách – světlé, tmavé a speciální výběr,
  • víno: oblíbené místní odrůdy jsou Gellewza (červené) a Girgentina (bílé),
  • maltský likér: populární likér Bajtra z bylin, koření a ovoce (datle, opuncie),
  • káva: běžně se podává espresso nebo cappuccino.

Otázky a odpovědi k maltské kuchyni

Čím je zajímavá maltská kuchyně?
Jak vypadá typické jídlo na Maltě?
Jaké speciality ochutnat na Maltě?
Co se pije na Maltě?