Bulharská kuchyně: svěží, jednoduchá, zdravá

Jak s pýchou tvrdí Bulhaři, jejich národní kuchyně je ta nejzdravější. Její půvab je v jednoduchosti – čerstvé zelenině, grilovaném mase, rybách, slaném sýru. Bulharská kuchyně dokázala skvěle propojit balkánské tradice se středomořskou kuchyní, tureckými a arabskými vlivy a k tomu dodat vlastní trumf: bulharský jogurt, který se tu konzumuje od dob osídlení thráckými kmeny.

Národní speciality Bulharska

  • Šopska salata – známý šopský salát z okurek, rajčat, paprik a cibule, sypaný strouhaným sýrem
  • Tarator – osvěžující studená polévka z kysaného mléka a strouhané okurky, dochucená česnekem, koprem a vlašskými ořechy
  • Kebabče – grilované karbanátky z kořeněného mletého masa ve tvaru válečků, obdoba chorvatských čevabčiči
Kebabče, bulharská specialita
Šopský salát, Bulharsko
Bulharská specialita, sušená šunka pastarma

Vůně a chuť bulharské kuchyně

Královnou bulharské kuchyně je čubrica (saturejka), hojně rostoucí v bulharské divočině. Pod názvem čubrica ale najdete i směs koření obsahující saturejku, pískavici řecké seno, chilli papričky a další.

Bulharské předkrmy

Jako předkrm se v Bulharsku podávají saláty, uzeniny, sýr nebo polévky. Oblíbený je šopský salát nebo sněžanka, bratranec řeckého tzatziki. Mezi tradiční sýry patří sirene z kozího mléka (připomínající řeckou fetu) nebo kaškaval, tvrdý žlutý sýr z ovčího mléka. Hvězdou mezi uzeninami je pastarma, sušená šunka z hovězího nebo kozího masa.

Bulharská zeleninová klasika

Bulharská kuchyně šikovně kombinuje maso se zeleninou. Oblíbené jsou papriky palneni čuški nebo vinné listy sarma, v obou případech plněné mletým masem, rýží, rajčaty a kořením. Pod názvem mišmaš najdete dušené papriky s rajčaty, cibulí, česnekem, petrželkou a míchaným vejcem.

Kavarma, bulharská specialita
Polévka tarator, bulharská specialita

Speciality na grilu i z pece

Vedle oblíbených kebabčí (válečky) a kjufte (placičky) z grilovaného mletého masa ochutnejte kavarmu. Základem tohoto tradičního jídla je vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso, které se zapéká v keramických miskách spolu s rajčaty, paprikou a houbami. Mezi další speciality patří špíz z masa, cibule a zeleniny, zvaný šiščeta (šašlik) nebo pražené malé rybičky caca.

Bulharské sladkosti

Kromě baklavy, známé ve všech zemích bývalé osmanské říše, Bulhaři milují lokum – kostičky sladkého želé ochucené extraktem z bulharské růže.

Nápoje v Bulharsku

Z alkoholických nápojů si vedle vína a piva (populární značky jsou např. Zagorka nebo Kamenica) Bulhaři rádi dopřávají sklenku rakije (pálenka z hroznů či ovoce) nebo mastiky (anýzový likér ochucený pryskyřicí). Lehký obsah alkoholu má boza, nápoj z fermentovaných obilovin, připomínající ruský kvas. Oblíbeným nealkoholickým nápojem je ajran ze slaného jogurtu a vody.
Tradiční bulharský desert lokum s růžovou esencí
Bulharská baklava

Otázky a odpovědi o bulharské kuchyni

Jaká je bulharská kuchyně?
Jaké jsou národní speciality Bulharska?
Jaké jsou bulharské sladkosti?
Jaký je nejoblíbenější alkohol v Bulharsku?