Poznejte nejlahodnější chutě a vůně thajské kuchyně

Jet do Thajska a neochutnat thajskou kuchyni? Nemožné! Thajské speciality jsou ve světě tak proslulé, že si mnoho cestovatelů vybírá za svůj cíl exotické dovolené Thajsko právě kvůli zdejší kuchyni. Je pestrá, chutná, ostrá a navíc levná. Mezi nejběžnější ingredience v Thajsku patří kuřecí maso, mořské plody, tofu, kokosové mléko, houby, limetková šťáva, rybí a sójová omáčka, exotické ovoce, zelenina, různé typy koření (hlavně koriandr, česnek, galangal, citronová tráva, thajská bazalka, chilli a kari) a samozřejmě rýže a nudle. Co v Thajsku musíte ochutnat?
Polévka Tom Yum
Pad Thai

Šestka nejoblíbenějších thajských specialit

  • Tom Yum – tradiční pikantní polévka z kokosového mléka, krevet, hub, limetkové šťávy, rybí omáčky a chilli.
  • Tom Kha Gai – další z oblíbených thajských kokosových polévek, obvykle s kuřecím masem.
  • Som Tum – pikantní salát z papáje a dalších ingrediencí dle přání.
  • Gaeng Daeng (Red Curry) – červené kari obsahující červenou kari pastu vařenou v kokosovém mléku s masem nebo tofu, zeleninou a kořením, podává se s rýží. Podobně oblíbené je také zelené kari.
  • Pad Thai (Thai style Fried Noodles) – tradiční thajský pokrm v podobě smažených nudlí s masem nebo krevetami či tofu, zeleninou, vajíčkem, chilli a oříšky.
  • Khao Pad (Fried Rice) – smažená rýže připravovaná např. s česnekem, cibulí, limetkovou šťávou, rybí, sójovou nebo ústřicovou omáčkou, vajíčkem a smaženou cibulkou, podává se s masem či mořskými plody.

Thajská čtyřka drinků: pivo, koktejl, čaj nebo džus

A čím thajské jídlo zapít? Pokud preferujete nealko, vsaďte na šťávy z čerstvého ovoce nebo šálek čaje (Thajci pijí černé, zelené, bílé i tzv. čaje oolongy – polozelené čaje z částečně fermentovaných čajových lístků). Z alkoholických nápojů je dobré pivo značky Singha a Chang, míchané koktejly jako např. Mai Thai a z tvrdšího alkoholu třeba rýžová whisky.

Kam zajít na autentickou thajskou kuchyni?

Pouliční trh s jídlem v Thajsku

V turistických letoviscích v Thajsku najdete mnoho restaurací a rychlých občerstvení, kde můžete ochutnat tradiční thajské pokrmy. Nebojte se však ani podniků pro místní a pouličních stánků, jejich úroveň je obvykle dobrá. Stačí se držet jednoduchého pravidla – hodně hostů značí kvalitní kuchyni. Navíc „přičuchnete“ i k místním zvykům při stolování a pokrmům, které nejsou upraveny pro chuťové pohárky turistů. Večer se vydejte na městský trh a pochutnejte si na thajských specialitách připravených přímo před vámi. Z výběru různých druhů mas a mořských specialit, nudlí, rýže, sladkostí i koktejlů vám budou oči přecházet. Pro klid v duši se držte raději tepelně upravených jídel a vyhněte se nápojům s ledem.

Hůlky, chilli a další thajské zvyky při stolování

Děsíte se stolování s hůlkami? Žádné strachy. V Thajsku je v naprosté většině restaurací k dispozici kromě hůlek také vidlička a lžíce. Nůž nečekejte, ten není potřeba (maso i zelenina se v Thajsku krájí nebo sekají na malé kousky). A pokud máte obavy z proslulé pikantnosti thajských jídel, stačí říct obsluze „no spicy“ – Thajci jsou na to zvyklí a mají pochopení pro turisty s odlišným vnímáním „ostrosti“ pokrmů.
Chci získávat informace o zajímavých produktech a nabídkách a rád vám poskytnu zpětnou vazbu k vašim službám
Chci, abyste obsah a nabídky přizpůsobili mým zájmům a preferencím