Jordánská kuchyně: beduínské tradice a typické chutě Levanty

Chutná a zdravá kuchyně Jordánska je zajímavou variantou tradiční kuchyně regionu Levanty a zahrnuje kromě tradičních beduínských pokrmů i prvky egyptské, libanonské, turecké, irácké a syrské kuchyně.

Základem jsou rajčata, lilek, luštěniny, olivový olej a skopové nebo kuřecí maso, v nekonečném množství chutných variací doplněné čerstvými nebo sušenými bylinkami, česnekem a cibulí. Používá se kmín, koriandr, paprika, skořice, pepř, hřebíček atd.
Varianty kebabu, Jordánsko
Mezze

Jordánské menu

Jídlo v Jordánsku tradičně začíná sortimentem mezze, což jsou studené nebo teplé předkrmy na malých talířcích: humus (rozmačkaná cizrna v olivovém oleji), tabbouleh (nakrájená rajčata, bulgur, máta a petržel) či faul (fazole s česnekem, olejem a citronem). Konzumují se s horkým arabským chlebem pita.

Následuje maso: skopové, jehněčí, kozí nebo kuřecí. Podává se ve formě špízů (chich kebab), grilované (chich taouk), dušené i pečené. U pobřeží nechybí ryby a plody moře. Z důvodu islámské víry se v Jordánsku nepodává vepřové.

Mezi famózními jordánskými dezerty vévodí baklava v mnoha variantách, s ořechy, pistáciemi nebo mandlemi. Oblíbená je konafa (vlasové nudle namočené v cukrovém sirupu a prokládané kozím sýrem a ořechy) a ma'amoul (bochánky plněné datlemi, vlašskými ořechy nebo pistáciemi).

Jordánské speciality, které na dovolené musíte ochutnat

Mansaf

Jordánský slavnostní pokrm, zděděný od beduínů. Jehněčí (kuřecí) maso se dusí na fermentovaném ovčím mléce a servíruje se na velkém talíři rýže s piniovými oříšky, zalité aromatickou omáčkou.

Magluba

Tradiční specialita z masa, rýže a smažené zeleniny, podávaná na celém Středním východě. Ingredience se vaří v postupných vrstvách a před podáváním se hrnec obrátí dnem vzhůru („vzhůru nohama“).

Falafel

Malé smažené koule z cizrny si Jordánci užívají hlavně k snídani. Falafel má křupavou kůrčičku a měkký vnitřek s intenzivní chutí koření a bylinek (koriandr, petržel, kopr, česnek a cibule, pepř, kmín). Lze je jíst samotné nebo v sendviči s humusem či sezamovou omáčkou.

Zarb

Název odkazuje na „beduínské grilování“, maso pečené v zemní peci. Na hořící uhlíky se umístí kovové mřížky s jehněčím, kozím nebo kuřecím masem a zeleninou.
Humus, Jordánsko
Zarb ve Wadi Rum, Jordánsko
Tradiční mansaf s mandlemi

Co se pije v Jordánsku

  • Voda: Jordánsko díky minerálním pramenům produkuje výbornou minerální vodu. Oblíbené jsou např. značky Ghadeer a Sama.
  • Sahlab: speciální horký, sladký nápoj na bázi mléka zahuštěný kukuřičným škrobem a posypaný kokosem či pistáciemi pijí Jordánci v zimě, zejména během ramadánu, kdy dodá potřebnou energii.
  • Káva: připravuje se v tureckém stylu a podává v malých šálcích. Velmi sladká, silná, často se dochucuje kardamomem.
  • Čaj: jordánský národní nápoj, pije se při každé příležitosti. Jordánský mátový čaj se připravuje přidáním několika lístků máty na dno sklenice před zalitím čerstvě uvařeným černým čajem.
  • Víno: Jordánsko má dlouhou tradici výroby vína, která sahá až do dob Nabatejců. Vinice v Mafraq v severním Jordánsku produkují výborná vína.
  • Arak: tradiční levantský destilát s historií do 12. století (vynález alembické destilace). Tento sladký likér se vyrábí pouze ze dvou ingrediencí, hroznů a anýzu. Jordánci ho míchají s 1/3 araku s 2/3 vody.
Dezert Konafa, Jordánsko
Ma´amoul

Otázky a odpovědi k jordánské kuchyni

Čím je zajímavá jordánská kuchyně?
Jak vypadá typické jídlo v Jordánsku?
Jaké speciality ochutnat v Jordánsku?
Co se pije v Jordánsku?