![Nádoby na tajine, Maroko Nádoby na tajine, Maroko](/getattachment/e1134bfb-169b-4582-b3ca-3d3bd660d2da/shutterstock_55680001.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Kuchyně Maroka: jedinečné chutě i způsoby přípravy
Marockou kuchyni si rychle zamilujete. Její bohaté chuti a rafinované koření pocházejí ze staleté tradice berberské a maghrebské kuchyně, obohacené o vlivy středomořské, andaluské, židovské a francouzské.
Základem jídel v Maroku je maso, nejčastěji kuřecí, jehněčí, kozí nebo hovězí, ryby a plody moře. Vepřové tu vzhledem k náboženským zvyklostem neochutnáte. Základní přílohou je pšenice ve formě marockého chleba a kuskusu. Marocká kuchyně nešetří kořením – používá se skořice, šafrán, zázvor, kurkuma nebo koriandr, dochucuje se sušeným ovocem, mandlemi nebo sezamem.
![Nádoby na tajine, Maroko Nádoby na tajine, Maroko](/getattachment/e1134bfb-169b-4582-b3ca-3d3bd660d2da/shutterstock_55680001.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Jak se jí v Maroku
- Marocká snídaně může mít různé podoby, od francouzského typu s bagetou, kávou a džusem až po chléb s olivovým olejem a sýrem.
- Typický oběd začíná řadou teplých a studených salátů, zeleninovým pyré nebo slanými koláči. Po nich následuje tajine nebo kuskus s masem a zeleninou a na konec se servíruje ovoce, mandlové cukrovinky a mátový čaj.
- Večeře je lehčí (kromě období ramadánu), nejčastěji se jí polévka nebo co zbyde od oběda.
Marocké stravovací rituály
Maročané jedí buď vidličkou, nožem a lžící, nebo rukama za použití chleba jako vidličky. K jídlu se používá palec s ukazovákem a prostředníkem pravé ruky, nikdy levé! Vaření je v Maroku výhradně v rukou žen, doménou mužů je grilování a příprava čaje.
![Kuskus s jehněčím masem Kuskus s jehněčím masem](/getattachment/6ed37d84-216c-4a90-a11f-03e79d3c85ae/shutterstock_1518776228.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Zeleninový tajine na marockém trhu Zeleninový tajine na marockém trhu](/getattachment/db6dbb97-6224-4b9e-85b9-1ef4042ce0df/shutterstock_741629989.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Pastilla s kuřetem Pastilla s kuřetem](/getattachment/76660a70-fb23-40a6-aa70-64e7494b7940/shutterstock_1061692496.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Marocké speciality
Tajine – tradiční jídlo a zároveň i název nádobí, ve kterém se připravuje (hluboký keramický talíř přikrytý kónickou pokličkou). Jedná se o dlouho dušené maso se zeleninou, ovocem a spoustou aromatického koření.
Mechoui – pomalu pečené maso, nejčastěji celé jehně, na rožni nad dřevěnými uhlíky.
Pastilla – koláč z křupavého listového těsta, plněný kuřecím masem, karamelizovanou cibulí a mandlemi, poprášený skořicí a cukrem.
Harira – hustá polévka s rajčaty, čočkou, cizrnou, jehněčím masem, citronovou šťávou a koriandrem.
Makouda – oblíbené pouliční jídlo, smažené bramborové kuličky máčené v pikantní omáčce harissa.
Jiben – čerstvý sýr z kozího nebo kravského mléka.
Khob – marocký chléb, pečený v peci na dřevěném uhlí, oblíbená příloha k masitým jídlům
![Taštičky briouate, Maroko Taštičky briouate, Maroko](/getattachment/bd6575f3-b02a-43f1-b9c9-749ff82daa46/shutterstock_1846077451.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Polévka harira Polévka harira](/getattachment/9a6aa131-251a-468f-9216-24aa61beb05d/shutterstock_1708001755.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Marocké sladkosti
Připravují se z mandlí, medu, skořice, sezamu, esence z pomerančových a růžových květů apod. Nejznámějším marockým pečivem jsou gazelí rohy z mandlového těsta, připomínající naše vanilkové rohlíčky, chebakia – smažené mřížkové pečivo, namáčené v medu a sypané sezamem nebo briouate, trojúhelníkové taštičky s medem, kořením a mandlemi.
Co se pije v Maroku
- Čaj: nejtypičtějším nápojem je mátový čaj, silný, osvěžující a obvykle silně slazený.
- Šťávy: vynikající je čerstvě vymačkaný ovocný džus nebo mandlové mléko.
- Káva: můžete si dát „arabskou kávu“ (varianta našeho „turka“), ale i espresso. V období ramadánu se pije káva, kořeněná hřebíčkem, zázvorem, pepřem a skořicí.
- Alkohol: i když se z náboženských důvodů oficiálně nekonzumuje, vaří se tu poměrně slušné pivo (např. Flag Special v Casablance nebo Stork v Marrákeši). V oblasti Meknes se od dob Římanů pěstuje vinná réva, velmi ceněné je červené víno.
![Marocké sladkosti Marocké sladkosti](/getattachment/e7588f0d-36a3-4f38-a80a-2f87cfd10f9b/shutterstock_273312674.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Beduínská žena peče chléb „khob“ v tradiční peci Beduínská žena peče chléb „khob“ v tradiční peci](/getattachment/fb68aefd-6393-497b-a875-c374c23c109f/shutterstock_1898740339.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Tradiční berberská příprava čaje Tradiční berberská příprava čaje](/getattachment/68175090-cd26-4c21-a9e1-9ac76f2c3f12/shutterstock_1409579036.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)