Portugalská kuchyně – jídla od feijoady k pasteis de nata

Už poloha Portugalska naznačuje, jaká bude národní kuchyně – ovlivněná Atlantikem, Středomořím, severní Afrikou i bývalými koloniemi. Portugalská kuchyně je čerstvá a chutná a překvapí vás neobvyklými kombinacemi (carne de porco a alentejana – vepřové s mušlemi).

Ryby a plody moře – základ portugalského jídelníčku

Královnou kuchyně je treska, která se tradičně skladuje v nasoleném a usušeném stavu. Na venkově můžete vidět sušící se tresky vystavené na slunci na dřevěných platech nebo pověšené za kolíčky na šňůře jako prádlo. Z těchto sušených polotovarů se pak připravuje národní jídlo bacalhau na desítky způsobů – treska pečená, smažená, ve směsích, v koláčcích i v pečivu.

Mezi další portugalské rybí speciality patří caldeirada, dušená směs ryb a plodů moře na způsob francouzské bouillabaisse, grilované sardinky sardinhas assadas nebo plněné olihně.

Bolinhos de bacalhau, smažené kuličky z tresky
Sušící se tresky
Grilované plněné olihně

Polévka je grunt

I v Portugalsku je polévka tradičním sytícím pokrmem. Polévky se připravují z chleba (varianta naší česnečky sopa alentejana) nebo brambor a kapusty (proslulá caldo verde) a doplňují vejci, česnekem, olivovým olejem, kořením, klobásou, rybami apod.

Portugalské speciality z masa

Portugalskou národní specialitou je feijoada, hovězí a vepřové maso dušené s fazolemi v keramickém hrnci. Mezi další přísady může patřit mrkev, zelí, rajčata a uzeniny. Určitě ochutnejte i carne de porco a alentejana, směs vepřového masa, mušlí a brambor ochucenou koriandrem.

Portugalci milují uzeniny, proslulá je klobása chouriço (obdoba španělského choriza) z vepřového masa s červeným vínem a paprikou nebo alheira, klobása z hovězího, kachního, kuřecího nebo králičího masa s česnekem.

Feijoada, Portugalsko
Pasteis de nata, Portugalsko

Sladkosti pasteis de nata a portské víno

Jestli něco charakterizuje portugalské sladkosti, jsou to malé košíčky pasteis de nata z listového těsta se žloutkovým krémem. Narodily se v 19. století v Lisabonu ve čtvrti Belém, od té doby si je zamilovalo celé Portugalsko včetně svých zámořských exkolonií.

Ještě o pár století starší je další oblíbený portugalský mlsek queijadas de Sintra, sladké koláčky s tvarohovou náplní. O Vánocích a na Tři krále se v Portugalsku konzumuje bolo rei, (tří)královský koláč, nadýchaná bábovka z kynutého těsta, plná rozinek a kandovaného ovoce.

Jste-li v Portugalsku, nemůžete opominout místní vynikající vína, od bílého svěžího „vinho verde“ ze severního regionu Minho po koncentrovaná červená vína z horké a suché oblasti Alentejo. Hrozny, ze kterých se vyrábí slavné portské, zrají na úbočí údolí Douro. Ostrov Madeira je domovem stejnojmenného exotického dezertního vína, které je obdobou portského.

Sendvič Francesinha, Portugalsko
Caldo verde, Portugalsko
Náš tip: Kdyby se soutěžilo o titul „nejdivnější sendvič“, vítězství by zřejmě získala portugalská pochoutka Francesinha. Jedná se o dva plátky toustového chleba, mezi které se vloží šunka, pečené hovězí maso a párečky. Sendvič se překryje plátky sýra, dá se zapéct, na vrchol se posadí volské oko a vše se hojně zalije pikantní omáčkou piri piri. Odolní Portugalci si k tomu ještě dávají hranolky.

Otázky a odpovědi ke kuchyni v Portugalsku

Jaká je portugalská kuchyně?
Jaké jsou nejznámější portugalské speciality?
Jaké sladkosti ochutnat v Portugalsku?