
Madeirská kuchyně voní česnekem, olivami a exotickým ovocem
Díky subtropickému podnebí a vulkanickým půdám si může gastronomie Madeiry dovolit rozmanité a hlavně čerstvé domácí suroviny. Čerstvá zelenina, exotické ovoce, vynikající ryby, maso, olivový olej, kozí a jehněčí sýry – jednoduché a zdravé.

Typická jídla na Madeiře
Chléb je základ
Bolo do Caco, kulinářská specialita Madeiry, je chlebová placka z pšeničné mouky a sladkých brambor. Podává se před jídlem k aperitivu i k jídlu, obvykle s česnekovým máslem, ale i se šunkou, sýrem nebo zapečeným chorizem. Kombinace nasládlé chuti chleba a česneku je originální.
Espada, královna madeirské kuchyně
Espada preta neboli tkaničnice tmavá s dlouhým stříbřitým tělem, ostrými zuby a velkýma očima je nejoblíbenější rybí pochoutkou Madeiry. Turisté bývají obvykle zděšeni vzhledem této hlubokomořské ryby, ale pro lahodné maso na její podobu rychle zapomenou. Espada se připravuje na různé způsoby, opéká se na roštu, smaží v těstíčku, marinuje ve víně a česneku, zapéká s banány.
Mořské plody
Vedle oblíbených chobotnic, které umí ostrované mistrně připravit, jsou symbolem ostrova drobní měkkýši – přílipky (lapas). Pokapané máslem a zapečené s česnekem a petrželkou jsou vynikající. Originální pochoutkou jsou také vilejši (cracas), které najdete přisáté na trupech lodí či na útesech.


Špíz pro každou příležitost
Espetada jsou kousky marinovaného hovězího v česneku a olivovém oleji a opékané na jehle nad větvičkami vavřínu. Espetady se připravují i z krůtího nebo kuřecího masa, v luxusnější podobě se přidávají krevety, chobotnice apod. Je to madeirská tradiční pochoutka. Maso se může prokládat kousky papriky, cibule, ananasu nebo choriza. Špízy velikostí připomínají spíš meče, po ugrilování se věší na stojany na stole a postupně se kousky masa shrnují na talíře stolujících.
Ovoce všech chutí a vůní
Exotické ovoce na Madeiře dozrává díky subtropickému klimatu třikrát za rok, pěstují se banány, pomeranče, manga, papáje, kiwi, mučenky, ale i tradiční jablka, hrušky, třešně nebo broskve. Zajímavostí jsou plody Monstery, s chutí ananasovo-banánovou. Ovoce se připravuje na všechny způsoby, od nápojů po omáčky k masu.


Víno Madeira, oblíbené drinky a další nápoje
Nejslavnějším vínem Madeiry je stejnojmenné fortifikované (posílené) víno, do kterého se v procesu fermentace přidává vinný destilát a přitom se zahřívá na vysokou teplotu. Díky tomuto procesu získá nejen na síle, ale je prakticky nezkazitelné.
Nejpopulárnějším drinkem na ostrově je Poncha, namíchaná z bílého rumu, medu a citrónu. Další variantou jsou džusy z maracuji nebo pomerančů.
Máte-li odvahu, můžete zkusit i další populární madeirský koktejl Nikita – mix piva, bílého vína, ananasového džusu a zmrzliny.