„Pikantní“ čtení o srílanské kuchyni
Srílanská kuchyně je podobná indické kuchyni a zdejší jídla jsou obvykle kořeněná a velmi výrazná. Nejčastěji se podávají ryby a mořské plody nebo maso servírované s rýží či plackami. Kromě indických vlivů se ve srílanské kuchyni odráží také vlivy (arabské, holandské, portugalské a britské) koloniálních mocností, které zde v průběhu historie působily. V turistických restauracích se můžete těšit i na evropské pokrmy a mezinárodní kuchyni.
Karí a další oblíbená jídla na Srí lance
S jakým jídlem se na Srí Lance setkáte nejčastěji? No přece s karí. Omáčky se připravují na všechny způsoby (z ryb, mořských plodů, masa, luštěnin či zeleniny) a v naprosté většině případů pěkně ostré a samozřejmě s rýží. Kromě koření kari se na Srí Lance hojně používá kurkuma, kardamom, chilli, zázvor, tamarind a skořice a k dochucení kokosové mléko. Jaká jsou nejznámější karí a další jídla na Srí Lance?
A co když není čas? Mezi pouliční speciality (tzv. short eats) na Srí Lance patří masové a zeleninové placičky, rolky a taštičky či pečivo plněné masem či zeleninou.
- Kukul Mas Curry – kuřecí karí
- Parippu Curry (dhal) – čočkové karí
- Ambul Thiyal – rybí karí
- Biryani – tradiční indické jídlo, ve srílanské verzi je základem kuřecí maso, vařené vejce a samozřejmě rýže
- Thali – výběr různých druhů jídel podávaný na jednom talíři (různé druhy karí, zeleniny, rýže, placek, případně i ovoce a sladkostí)
- Lamprais – rýže pečená v banánových listech se zeleninou a masem
- Roti – chlebové placky sloužící jako příloha
- Kottu Roti – nakrájené chlebové placky se zeleninou, masem a vejcem smažené na pánvi
A co když není čas? Mezi pouliční speciality (tzv. short eats) na Srí Lance patří masové a zeleninové placičky, rolky a taštičky či pečivo plněné masem či zeleninou.
Hoppers alias srílanská snídaně
- Hopper – omeleta ve tvaru misky je na Srí Lance oblíbenou snídaňovou pochoutkou. Lze ji naplnit sladkou či slanou náplní. Někdy se hoppers podávají i k večeři.
- Pittu – směs rýže a strouhaného kokosu se nejčastěji servíruje na sladko jako snídaně nebo na slano jako příloha.
Kromě těchto snídaní však na Srí Lance není neobvyklé ráno servírovat i teplá jídla s rýží či plackami, sladkosti a tropické ovoce.
Jogurt, kokos, ořechy a koření… Ochutnejte srílanské dezerty
Srílančané zbožňují sladká jídla. A čím víc cukru, tím lépe, takže se na Srí Lance připravte na skutečně slaďoučký zážitek. A nebyla by to Srí Lanka, kdyby chybělo koření. I dezerty zde dochucují kardamomem, muškátovým oříškem, hřebíčkem a samozřejmě skořicí a vanilkou. Na Srí Lance můžete ochutnat třeba kavun (kokosový dezert s mixem koření), kiribath (zákusek ze směsi rýže a kokosu), kiri pani (jogurt se sladkým sirupem), aluwa (dezert s příchutí kešu a kardamomu) či watalappan (kokosový puding s palmovým cukrem, ořechy a kořením).
Nezapomeňte vyzkoušet srílanské tropické ovoce. Papáje, banány, melouny, manga… To všechno je na Srí Lance čerstvé a extra sladké.
Typické srílanské pití? Čaj, ovocné šťávy a arak
Srí Lanka je čajovou velmocí, takže na dovolené rozhodně musíte ochutnat zdejší proslulý černý čaj. Podávají ho obvykle s mlékem a samozřejmě silně oslazený. Doporučujeme také pití kokosové vody přímo z kokosu a dále čerstvé ovocné šťávy, které jsou opravdu výtečné a nabité vitamíny.
Alkohol je na Srí Lance poměrně snadno k dostání, oblíbené je pivo (hlavně značka Lion), palmové víno (toddy) i míchané koktejly. Jejich základem je arak – lihovina, která se vyrábí dalším kvašením a destilací palmového vína a vzdáleně se podobá rumu či whisky.
Stolování na Srí Lance
Na Srí Lance je typické podávat pokrmy v mnoha menších mističkách. K tradičnímu stolování na Srí Lance patří také konzumace jídla rukama. Srílančané totiž věří, že jedině tak je možné si pokrm řádně vychutnat. Nemusíte se však obávat, v turistických podnicích jsou samozřejmě k dispozici příbory.