Turecká kuchyně: rafinovaný produkt stoletých zkušeností

V turecké kuchyni můžete snadno odhalit pokrmy, které už znáte z Řecka, Egypta nebo zemí Magrebu. Není divu, během šesti století, kdy Osmanská říše ovládala téměř celé Středomoří, Balkán a část Evropy a Asie, nasála turecká gastronomie vlivy ze všech oblastí a přetavila je v originální mix.
Turecká kuchyně

Co ochutnat z turecké kuchyně?

Turecké předkrmy

Podobně jako v Řecku se na stůl nosí misky s různými lahůdkami – mezze. Může to být marinovaná nebo pečená zelenina, artyčoky, fazole, lilky plněné cibulí a rajčaty nebo další speciality:

  • börek (burek) – listové těsto plněné sýrem nebo mletým masem,
  • cacik – strouhaná okurka s jogurtem, olivovým olejem a česnekem,
  • dolma – vinné nebo zelné listy plněné kořeněnou rýží,
  • kumpir – velký brambor upečený se slupkou a poté plněný zeleninou.
Turecký předkrm börek
Kumpir

Turecká hlavní jídla

Základem je maso (skopové, hovězí, kuřecí, rybí) a rýže či bulgur. K tureckým národním jídlům patří:

  • kebab – existuje několik druhů kebabů, nejznámější je döner kebab, maso na otáčející se jehle, postupně odkrajované,
  • güvec (džuveč) – kousky různých druhů masa dušené v terakotovém hrnci,
  • ryby – parmice, kambaly, humři, krevety, tuňáci, mečouni uvedou milovníky ryb do ráje,
  • kofte – grilované nebo pečené kuličky z mletého masa,
  • pide – druh pizzy bez rajčat, s mletým masem, cibulí a sýrem.
Tradiční turecký döner kebab
Turecké saláty a mezze

Turecké dezerty

Turecko má famózní cukrovinky, pečené i smažené, máčené v medu a cukrovém sirupu, sypané ořechy, pistáciemi nebo mandlemi a parfémované různými esencemi. Vyberte si:

  • baklava – listové těsto s ořechy nebo pistáciemi, přelité medem,
  • lokum – kostičky sladkého želé s příchutěmi růží, máty, bergamotu či zázvoru, obalené v cukru (zvané též „turecké potěšení“),
  • helva (chalva) – rozemletá sezamová semínka s cukrem.
Turecké sladkosti
Turecký čaj

Turecké nápoje

I když právě Osmané naučili Evropu pít kávu (ta správná „turecká“ se vaří v džezvě s cukrem a nechá se třikrát překypět), za národní nápoj se považuje čaj – silný, černý, podávaný v malých skleničkách. Oblíbeným nápojem je ayran, osolený jogurt zředěný vodou a dochucený kořením. Byť je Turecko zemí muslimskou, produkuje vynikající vína a vaří poměrně slušné pivo Efes Pilsen. Jako digestiv si můžete dát skleničku anýzovky raki.
Chci získávat informace o zajímavých produktech a nabídkách a rád vám poskytnu zpětnou vazbu k vašim službám
Chci, abyste obsah a nabídky přizpůsobili mým zájmům a preferencím