Algarve

Algarve – dovolená na nejhezčích plážích Evropy

Vítejte v Algarve!

Jak by asi vypadal ráj na samotném konci starého kontinentu? Určitě jako prázdninový region Algarve, jehož symbol kohout zdobí snad každý suvenýr z místních trhů. Tento rozmanitý kraj zaplňují malebná pohoří, přírodní rezervace obývané vzácnými živočichy jako chameleón obecný, archeologická naleziště a malebné vesničky.

Třešničku na dortu představuje neuvěřitelně půvabné pobřeží jako stvořené k lenošení na plážích, popíjení osvěžujících koktejlů, toulkám mezi skalisky a sportovním aktivitám. Horké letní počasí s teplotami lehce nad 30 °C a minimálními srážkami zpříjemňuje vánek z Atlantského oceánu a láká k prožití dovolené v Algarve po většinu roku. Voda Atlantiku je teplá a vyhovuje i malým dětem.

Na turisty je Algarve velice dobře připraveno. Moderní infrastruktuře význačně pomohlo pořádání fotbalového turnaje Euro 2004, které připomíná stadión Estádio Algarve mezi městy Faro a Loulé. Na své si přijdou také zájemci o golf – desítkám hřišť vévodí resort Monte Rei podle návrhu Jacka Nicklause z roku 2007, jeden nejlepších v zemi.

Golfové hřiště ve Vale de Lobo
Pobřeží Atlantiku v Algarve

Základní údaje o Algarve

Region Algarve s rozlohou 4 997 km2 se nachází v jižní části Portugalska. Většinu jeho plochy vyplňují nížiny a pahorkatiny (nejvyšší hora Fóia má 902 m). Z jihu a západu ho lemuje Atlantský oceán, na východě probíhá hranice se Španělskem. Nebývale působivé pobřeží Atlantiku se zde táhne v délce 155 km včetně mysu Cabo de Sao Vicente, nejjihozápadnějšího místa Evropy.

Není divu, že krásné, přírodně bohaté a polohou strategické území vždy přitahovalo zájem – za svou základnu si ho zvolil i slavný vládce a podporovatel zámořských cest Jindřich Mořeplavec. Po rozpadu Římské říše ho ovládli Vizigóti a po nich Maurové. Veškeré stopy jejich půl tisíciletí trvající nadvlády však smazali křesťané během reconquisty na konci 12. století. Jedinou památkou na arabskou přítomnost v regionu jsou historické budovy s typickými plochými střechami, na kterých se kdysi sušily fíky, mandle a obilí.

Pláž Camilo zve k prožití dovolené v Algarve

Ze zázraků fauny a flóry v Algarve by byla rozhodně škoda vynechat:          

  • chráněnou rezervaci Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina,
  • stráně hory Rocha de Penna s porosty narcisů a orchidejí,
  • přírodní park Ria Formosa se vzácnou slípkou modrou,
  • ptačí populace v pohoří Serra do Caldeirao.

Rekreační střediska pro vaši dovolenou v Algarve

Albufeira

Uprostřed Algarve se nachází Albufeira, proslavená především pláží Praia da Falésia, kterou lemují pestrobarevné útesy. Rušné ulice ve starobylém městečku plné bujarého nočního veselí představují ráj pro milovníky společenského života.

Armacao de Pera

Rušné středisko Armacao de Pera s rozlehlou písečnou pláží Praia Grande zve k prožití dovolené v Algarve všechny věkové skupiny. Dávnou atmosféru zde připomínají pouze rybáři, jejichž úlovky můžete ochutnat v lokálních restauracích.

Carvoeiro

Seskupení několika vilových čtvrtí Carvoeiro bylo původně malou rybářskou vesničkou. Dnes rekreanty svádí pláží Praia de Carvoeiro mezi strmými útesy, ke které vede dvojice hlavních městských bulvárů Rua do Barranco a Rua dos Pescadores.

Faro

Hlavní město Algarve leží u mysu Cabo de Santa María, nejjižnějšího bodu pevninského Portugalska. Vedle četných pamětihodností zaujme Faro i plážemi Praia da Quinta do Lago, písečným ostrůvkem Ilha de Barreta či rezervací Ria Formosa.

Praia da Falésia
Carvoeiro
Přírodní rezervace Ria Formosa u města Faro

Galé

Klid, pohoda a písečná pláž Praia da Galé dělají z Galé perfektní bod pro rodinnou dovolenou v Algarve. Kolem jezera Salgados, oblíbeného hnízdiště vodního ptactva, vede cyklostezka, k odpočinku slouží četné parčíky.

Lagos

Výstavní dovolenkové centrum Lagos kombinuje historickou část, moderní vilové čtvrtě, golfové resorty a podivuhodná skalní města na pobřeží. Jeho pýchou jsou úchvatné pláže Praia do Pinhao, Praia de Dona Ana a Meia Praia.

Portimao

Malebné Portimao, jedna z nejoblíbenějších prázdninových lokalit Algarve, nabízí spoustu zábavy, rušné ulice, památky i klidné hotelové resorty. Skvostná pláž Praia da Rocha patří mezi nejkrásnější na Pyrenejském poloostrově.

Quarteira

Popularitu si Quarteira vysloužila výtečnou turistickou vybaveností, krásnou přírodou nadosah a sportovní vybaveností – kolem městečka se rozkládá tucet špičkových golfových hřišť! A samozřejmě nechybí ani dlouhé, písečné pláže.

Tavira

Tam, kde se řeka Rio Gilao kříží s lagunami rezervace Ria Formosa, ukrývá se letovisko Tavira. Kromě starověkého mostu Ponte Romana hosty fascinuje trojicí nádherných pláží Praia da Ilha de Tavira, Forte da Barra a Terra Estreita.

Praia de Dona Ana u Lagosu
Praia da Rocha u Portimao

Náš tip: Láká vás dovolená v Algarve? U nás si můžete vybrat z široké nabídky zájezdů za skvělou cenu. Využijte také zvýhodněných cen first minute či last minute zájezdů do Algarve.

Co dělat na dovolené v Algarve

  • Prohlédněte si středověký hrad Castro Marim.
  • Sportujte na pláži (beach volejbal, nohejbal, tenis).
  • Pobavte se v akvaparcích Slide & Splash, Aquashow či Aqualand.
  • Projděte si bývalé hlavní město Silves s římským mostem a pevností.
  • Věnujte se windsurfingu, kitesurfingu a surfování (např. na pláži Odeceixe).
  • Poznejte exotické živočichy v zoologických zahradách Krazy World a Zoo de Lagos.
  • Prožijte prima den v zábavním parku ZooMarine (akvapark, zoopark a delfinárium).

Otázky a odpovědi k dovolené v Algarve

Kde se nachází Algarve?
Jak dlouho trvá let do Algarve?
Jaké počasí je v Algarve?
Proč se vydat na dovolenou do Algarve?
Co vidět a dělat v Algarve?
Které rekreační středisko si vybrat pro dovolenou v Algarve?

Mapa - Algarve

Nejlépe hodnocené hotely - Algarve